druk zażalenia o zwrot skonfiskowanych rzeczy

• Autor wątku Autor wątku neo924
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neo924

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
A więc sprawa jest następująca:skonfiskowano mi komputer gdy robiłem
dyskotekę na wsi(bez biletów,żadnych korzyści niemiałem z tego). A
studiuje informatykę i komputer jest mi niezbędny do nauki.Do sprawy
jako dowód mógłby zostać dysk twardy a komputer chciałbym odzyskać.
Proszę o informację jak powinien wyglądać wniosek

Z przepisów kpk:

Art. 119. § 1. Pismo procesowe powinno zawierać:
1) oznaczenie organu, do którego jest skierowane, oraz sprawy, której dotyczy,
2) oznaczenie oraz adres wnoszącego pismo,
3) treść wniosku lub oświadczenia, w miarę potrzeby z uzasadnieniem,
4) datę i podpis składającego pismo.

Art. 236. §1. Na postanowienie dotyczące przeszukania i zatrzymania rzeczy oraz na inne czynności przysługuje zażalenie osobom, których prawa zostały naruszone.
§ 2. Zażalenie na postanowienie, o którym mowa w § 1, oraz na postanowienie w przedmiocie dowodów rzeczowych, a także inne czynności prokuratora w toku postępowania przygotowawczego, rozpoznaje prokurator nadrzędny.

Art. 460. Zażalenie wnosi się w terminie 7 dni od daty ogłoszenia postanowienia, a jeżeli ustawa nakazuje doręczenie postanowienia - od daty doręczenia

ten przepis stosowany jest odpowiednio w tym przypadku zażalenia na zatrzymanie rzeczy:
Art. 438. Orzeczenie ulega uchyleniu lub zmianie w razie stwierdzenia:
1) obrazy przepisów prawa materialnego,
2) obrazy przepisów postępowania, jeżeli mogła ona mieć wpływ na treść orzeczenia,
3) błędu w ustaleniach faktycznych przyjętych za podstawę orzeczenia, jeżeli mógł on mieć wpływ na treść tego orzeczenia,
4) rażącej niewspółmierności kary lub niesłusznego zastosowania albo niezastosowania środka zabezpieczającego lub innego środka.

Wzoru o tej porze nie mam, a przepisy jak najbardziej.

dziękuje za przepisy. Byłbym jednak bardzo wdzięczny za jakis wzór. I jeszcze jedno komputer jest juz sprawdzany przez bieglego ponad miesiąc. Czy teraz nie bedzie juz za późno??? I zażalenie mam kierować do jakiego organu: do policji czy do prokuratury???

jest już za póżno- skoro komputer jest juz u bieglego miesiac to postanowienie musialo byc wydane wczesniej....a wiec jest juz po terminie 7 dni..

zreszta nikt nie wyda panu narazie komputera poniewaz gdyby sie okazalo ze na dysku bylo cos "lewego" to komp ulegnie przepadkowi ...

Otrzymał Pan postanowienie w przedmiocie dowodów rzeczowych? Jeśli tak to ma Pan 7 dni od daty doręczenia Panu postanowienia na złożenie zażalenia.
Jeśli jest powyżej 7 dni to może Pan pisać prośby do Prokuratury, jednakże Prokuratura bynajmniej nie musi się do Pańskiej prośby przychylić. Fakt, iż jest Pan studentem jest w tym przypadku zupełnie bez znaczenia. Bardzo mało prawdopodobne jest także to, aby wyrażono zgodę na zwrot Panu jednostki centralnej z wymontowanym dyskiem. Wiąze się to z tym, iż znane są przypadki że podczas demontażu dysku ulegał on oraz znajdujące się na nim informacje zniszczeniu, a tego nikt nie będzie ryzykował.

Co do długości badania zawartości dysku przez biegłego, to zależy od obciążenia pracą biegłego. Przeważnie biegli realizują sprawy wg kolejności wpływu spraw (oczywiście poza sprawami aresztanckimi).

Na chwilę obecną pozostaje generalnie Panu czekać na wyniki opinii biegłego. Jeśli na dysku znajdowały się jakieś nielegalne rpogramy, to generalnie - tak jak wspomniał Markiz - może się Pan pożegnać z myślą o komputerze. Jeśli jednak na komputerze nic nielegalnego nie było, i nie był on narzędziem do popełnienia przestępstwa to powinien zostać Panu zwrócony.

Powrót