Drukarka HP - gwarancja a odmowa naprawy.

• Autor wątku Autor wątku drzazga78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drzazga78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,

taka sytuacja:

1) 25.02.2014 zakup drukarki HP na firmę (faktura VAT)
2) 24.06.2014 - zgłoszenie do HP usterki
3) tydzień później HP oświadcza że nie naprawiają tego - tylko wymieniają na nowe
4) kolejny tydzień - otrzymuję nową drukarkę ( HP nakazuje "zutylizować" starą na własną rękę)
5) zeszły piątek (27.03.2015) - drukarka psuje się (ta nowa wymieniana).
6) tego samego dnia wykonuję telefon do HP i przesyłam dowód zakupu w mailu.
7) HP dzisiaj stwierdza, że minął "lekko ponad miesiąc" po okresie gwarancji i nic nie może już zrobić.

Pan z HP twierdzi, że mimo iż drukarka była zakupiona na działalność gospodarczą (FV) to drukarka w zeszłym czerwcu nie była wymieniona na nową - tylko jak to nazwał "była to naprawa poprzez wymianę urządzenia na inne sprawne techniczne" - czyli wg HP nie była to wymiana na nowe.

Pan przyznał że jeśli by była wymiana na nowe - to bieg gwarancji mógłby biec od nowa.

Drukarka podczas pierwszej wymiany (06.2014) była nazwana przez konsultanta wymianą na nowe urządzanie. "Nowa" drukarka rzeczywiście była nowa - tak przynajmniej wyglądała. Miała opakowanie zastępcze ( bez oryginalnego pudełka, kabli, instrukcji) - jednak nie wyglądała w ogóle na rzecz która byłaby kiedykolwiek używana.

Jak to wg Was - forumowiczów wygląda ?

Czy mam odpuścić - czy powinienem walczyć o naprawę w związku z tym że nastąpiła rzeczywiście wymiana na nową drukarkę - więc bieg gwarancji powinien biec od nowa.

Proszę o pomoc.

Niestety nie mogę znaleźć żadnej karty gwarancyjnej HP od drukarki. HP w czerwcu wymieniał mi na "nową" bez karty gwarancyjnej - tylko na podstawie faktury zakupu.

Dodam tylko że sądziłem że zakup przez osobę fizyczną/konsumenta a zakup na tak zwaną firmę zmienia postać rzeczy.

To znaczy że konsumentowi wymiana urządzenia na nowe nie zmienia biegu gwarancji,
a przy zakupie urządzenia na firmę - bieg gwarancji biegnie od nowa przy wymianie na nowe.

Jednak Pan konsultant z HP powiedział że tu nie była wymiana na nowe tylko "naprawa poprzez wymiana na inne urządzenie sprawne technicznie". Co wg mnie jest trochę naciągane - bo wysłali mi nowe urządzenie i tak nazywał je konsultant podczas wymiany w czerwcu zeszłego roku.

Teraz nagle mówią że to nie nowe urządzenie - a jedynie "naprawa poprzez wymiana na inne urządzenie sprawne technicznie".

Do wydawanego sprzętu z serwisu w tym z HP jest zawsze dołączane pisemna treść z wydaniem serwisowym i tym co zrobili. Poszukaj tego wydania i sprawdź jaka tam jest treść wpisana, czy tak jak mówi konsultant, czy po prostu wymiana.

Jednakże twierdzę, że konsultant HP kłamie. Za podstawę takiego uważanie przeze mnie jest DECYZJA nr 24 / 2004 z 23.12.2004 prezesa UOKiK. Dotyczy ona:
"- dokonywaniu, w ramach udzielonej przez „Hewlett – Packard Polska” Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Szturmowej 2a gwarancji, wymian rzeczy wadliwych na sprawne, lecz używane – regenerowane

stanowi praktykę naruszającą zbiorowe interesy konsumentów zdefiniowaną w art. 23a
ustawy, polegającą na bezprawnym działaniu „Hewlett – Packard Polska” Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Szturmowej 2a, które stoi w sprzeczności z nakazem prowadzenia działalności gospodarczej zgodnie z dobrymi obyczajami, wynikającym z art. 3
ust. 1 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (tekst jedn.
Dz.U. z 2003 r. Nr 153, poz. 1503; Nr 197, poz. 1661; z 2004 r. Nr 96, poz. 959; Nr 162, poz. 1693), dalej zwanej „u.z.n.k.”, i tym samym stanowi godzący w zbiorowe interesy
konsumentów czyn nieuczciwej konkurencji i nakazuje zaniechanie jej stosowania."

Żeby nie było, że dotyczy to tylko konsumentów, dalej z treści decyzji:
"Powyższe działanie, zdaniem Wnioskodawcy, stanowi praktykę naruszającą zbiorowe
interesy konsumentów, polegającą na bezprawnym działaniu Spółki, które stoi w sprzeczności z nakazem prowadzenia działalności gospodarczej zgodnie z dobrymi obyczajami, który można wywieść z przepisu art. 3 ust. 1 u.z.n.k., według którego czynem nieuczciwej konkurencji jest działanie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami, jeżeli zagraża lub narusza interes innego przedsiębiorcy lub klienta."

@Cypio - właśnie nie było nic - tylko nowa drukarka wysłana z ich centrum logistycznego - nie z serwisu. Więc nie było nic do niej dołączone - tak jak np. przy naprawie sprzętu dołączają opis naprawy/wymiany części itp.

Tu była wymiana na nowe urządzenie (wg konsultanta w czerwcu) - a teraz wg konsultanta z którym rozmawiałem wczoraj - nie była to wymiana na nowe urządzenie tylko "naprawa poprzez wymiana na inne urządzenie sprawne technicznie".

I dlatego twierdził że nie ma tu nowego biegu gwarancji - gdyż nie wysłali mi nowego urządzenia.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że dostałeś wymienione, a nie naprawione urządzenie? Potrafisz to udowodnić?

Zasugerowałem się jedynie tym co mówił konsultant HP w czerwcu. Mówił wyraźnie że moja drukarka zostanie wymieniona na nową a uszkodzoną mam zutylizować we własnym zakresie.

Otrzymana drukarka wizualnie wyglądała na nową, miała folię ochronną na wszystkich elementach (jak drukarka oryginalnie zakupiona w sklepie). Była tylko bez wszelakich dodatków (kable, instrukcje) oraz karton nieoryginalny.

Niestety - żadnych pisemnych czy rzeczowych dowodów nie ma.

Jedyne co przychodzi mi na myśl to nagrana rozmowa z konsultantem z czerwca (HP po połączeniu telefonicznym oświadcza że rozmowy są nagrywane), który przekazał taką informację o nowej drukarce (choć chyba przy takiej sprawie to nie ma sensu).

@loco1 - Rozumiem że nie ma sensu się spinać i walczyć o cokolwiek np. przez UOKiK ?

Powrót