Drukowanie instrukcji obsługi do produktów.

• Autor wątku Autor wątku caddis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

caddis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam
Chciałem opisać mój problem. Sprzedają produkty z zagranicy. Do niektórych nie są dołączane instrukcje obsługi w języku polskim, a tylko w języku angielskim i innych (nie polskim). Zgodnie z polskim prawem mam do produktu dołączyć instrukcje w języku polskim. Instrukcje obsługi są chronione prawem autorskim. Mam kilka opcji do wyboru:

1. Mogę ściągnąć instrukcję ze strony producenta i ją wydrukować - instrukcje są chronione prawem autorskim i nie mogę jej kopiować, ani drukować. Ponadto na stronie internetowej producentów jest informacja o warunkach użytkowania strony i cytuję:
"Jesteśmy właścicielem lub licencjobiorcą wszystkich praw własności intelektualnej do naszej strony oraz do materiału na niej publikowanego. Te materiały są chronione prawem autorskim oraz traktatami na całym świecie. Wszystkie takie prawa są zastrzeżone.
Niedozwolone jest wykorzystywanie jakichkolwiek treści z naszej strony do celów komercyjnych bez uzyskania licencji w tym celu od nas lub od naszych licencjodawców."
Jeżeli zatem wydrukuje taką instrukcje i dołączę do towaru to jest to nielegalne?

2. Mogę podać link do strony gdzie można ściągnąć instrukcje - tutaj moim zdaniem nie naruszam prawa autorskiego, ale użytkownik nie otrzymuje instrukcji razem z towarem i użytkowanie elektronicznej instrukcji jest mniej komfortowe.

Nie wydaje mi się, że uzyskam pisemną zgodę na używanie instrukcji od producenta, która ma w Polsce swoich dystrybutorów. Przetłumaczenie instrukcji też narusza prawa autorskie.

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak legalnie rozwiązać ten problem?

Dziękuję za pomoc.

1. Tak jeśli zrobisz to bez odpowiednie zgody.

caddis napisał:
... Przetłumaczenie instrukcji też narusza prawa autorskie. ..
Nie, dopiero rozpowszechnianie tłumaczenia bez odpowiedniej zgody.

caddis napisał:
... która ma w Polsce swoich dystrybutorów. ...
Gdzie nabywasz owe produkty?

Produkty nabywam w sklepie zagranicznym, który wysyła produkty do polski. Do produktów są dołączona instrukcje w języku angielskim i innych językach, takie same instrukcje tylko w wersji polskiej są do ściągnięcia z polskich stron produktów. Uważam, że nikt nie da mi zgody na tłumaczenie, skoro jest oficjalna polska instrukcja.

Uważam, że są 2 rozwiązania:
1. Dawanie linka do strony producenta/oficjalnego dystrybutora do ściągnięcia takiej instrukcji kupującym w wersji elektronicznej - kwestia problemu czy wydaje instrukcje razem z towarem w świetle prawa.

2. Stworzenie własnej instrukcji na podstawie oficjalnej instrukcji - czas i dużo pracy.

caddis napisał:
... takie same instrukcje tylko w wersji polskiej są do ściągnięcia z polskich stron produktów. ...
Zatem na czym polega Twój problem?

Na tym, że jeżeli ściągnę instrukcję ze strony producenta to jest na niej napis wszelkie prawa zastrzeżone - czyli nie mogę jej skopiować (wydrukować) i dołączyć do produktu. Nie mogę jej rozpowszechniać bez zgody autora.

Skoro nie możesz uzyskać odpowiedniego zezwolenia, to nie rób tego.

Ale rozumiem, że mogę podać link do strony gdzie można ściągnąć instrukcje - tutaj moim zdaniem nie naruszam prawa autorskiego, ale użytkownik nie otrzymuje instrukcji razem z towarem i użytkowanie elektronicznej instrukcji jest mniej komfortowe.

Jest to obecnie bardzo często, a wręcz nagminnie stosowane.

Rozumiem, ale prawo autorskie nie jest naruszane.

Linkowanie do źródła nie narusza praw autorskich.

Powrót