Drukowanie sobie kodów PSC

• Autor wątku Autor wątku Mateuszes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateuszes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Z tego powodu przepraszam jeśli wybrałem nieprawidłowy dział.
Od kilku dni dręczy mnie problem natury moralnej, a także prawnej. Dotyczy on kodów PaySafeCard, które służą do realizowania płatności internetowych.
Tak myślę, że teoretycznie jeśli klient w sklepie kupuje taki kod to on na tym traci realne pieniądze. Natomiast sklep zyskuje. A w takim razie czy sprzedawca w sklepie mógłby sobie wydrukować taki kod bez zapłacenia samemu sobie?
Czy jest to w jakiś sposób określone w aktach prawnych? Może zależy to od regulaminu usługodawcy? Niestety nie mogłem nic na ten temat znaleźć. Czy jest to legalne i uporządkowane moralnie oraz jeśli nie jest to dozwolone to jaka kara obowiązywałaby, gdyby sprzedawca wydrukował sobie przykładowo 420 takich kodów?
W ogóle to jak na tych kodach zarabia właściciel usługi PaySafeCard, skoro pieniądze zdobywa sklep?
Pozdrawiam i liczę na rzeczową odpowiedź!

Mateuszes napisał:
skoro pieniądze zdobywa sklep?
Który najpewniej musi się z tego rozliczyć.

Mateuszes napisał:
Tak myślę, że teoretycznie jeśli klient w sklepie kupuje taki kod to on na tym traci realne pieniądze
Tak samo jak podczas kupowania innych dóbr. Jasne, chleb można zjeść (kodu nie), ale można też wymienić na coś innego (tak jak kod). A co jeśli ktoś ma chleb, choć go nie chce? W jego oczach również trafi realne pieniadze.

Mateuszes napisał:
A w takim razie czy sprzedawca w sklepie mógłby sobie wydrukować taki kod bez zapłacenia samemu sobie?
Na takiej samej zasadzie jak z każdym innym produktem. Na Forum Prawnym wiele jest tematów, które w tytule zawierają wyraz manko.

Mateuszes napisał:
gdyby sprzedawca wydrukował sobie przykładowo 420 takich kodów?
Jeżeli byłoby to opłacone, to jedyny problem jaki widzę może wynikać z wewnętrznych ustaleń między sprzedawcą a szeroko pojętym "producentem".

Dobrze. Czyli w gruncie rzeczy jest to niedozwolone. Rzeczywiście, usługodawca traciłby na tym gdyby drukowano kody, za które nikt nie zapłacił, skoro sklep się z tego rozlicza.
Dziękuję za odpowiedź!

Totalnie zle rozumiesz. Ty płacisz sprzedawcy powiedzmy 100 zlotych za kod, a on musi zapłacić usługodawcy powiedzmy 95 zlotych. To nie jest tak, ze on sobie sam generuje jakis tam kod za darmo, którym ty płacisz. Sklep normalnie za taki kod placi i zarabia tylko okreslona prowizje. Dokladnie jak z każdym innym towarem. Albo chociażby doładowaniem prepaid.

Powrót