DT Partners - proszę o pomoc prawną

• Autor wątku Autor wątku jejkuniewiem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jejkuniewiem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

stałem się nieświadomie ich "klientem". Dług powstał w kilku ostatnich miesiącach mojej współpracy z Orange (90zł z września 2014). O długu nie wiedziałem (przez naście lat regularnie opłacałem faktury). W grudniu 2014 zakończyłem z Orange współpracę. W styczniu 2015 otrzymałem od Orange fakturę na ok. 5zł. Pomyślałem, iż to jakieś wyrównanie - zapłaciłem. W kwietniu 2015 otrzymałem kolejną fakturę, jakąś notę odsetkową na uwaga - 14 groszy. Pomyślałem, iż "uzbierało" się odsetek za wszystkie lata - zapłaciłem. Dwie tak małe końcowe faktury utwierdziły mnie w przekonaniu, iż jestem definitywnie rozliczony z Orange. W czerwcu 2015 otrzymałem list od DT Partners - informacja o przejęciu długu (90zł + kilka złotych odsetek) oraz dla nich za fatygę 170zł.

Sprawę zacząłem wyjaśniać mimo wszystko - w Orange. Dług faktycznie jest, prawdziwy, w wyniku kilku uznanych reklamacji w Orange, pogubiłem się w fakturach korygujących - nie zapłaciłem tych 90zł, po prostu przeoczyłem. Orange stwierdził, iż wysłali wezwanie do zapłaty choć ja takiego nie otrzymałem. Od września do końca grudnia (czyli dokąd u nich byłem), nie otrzymałem żadnej informacji odnośnie zaległej płatności, ani na papierze, ani w sms, nie zablokowali także połączeń wychodzących. Poczułem się wrobiony. Wpłaciłem owy dług (90zł + odsetki ustawowe) na konto Orange, DT Partners powiadomiłem o tym fakcie, prosząc jednocześnie o odstąpienie od sprawy. Z tego co mi wiadomo, DT otrzymał od Orange owe środki.

Jak można się domyślić, nie mogę odczepić się od nich. Regularnie telefonują, mam zapisanych ponad 20 różnych ich numerów, piszą też smsy, straszą iż dług narasta. Za każdym razem proszę aby skierowali sprawę do sądu. W ostatnim czasie liczba połączeń od DT nasiliła się, 50 prób jednego dnia jest wg mnie nękaniem.

Co robić, proszę o poradę.

jejkuniewiem napisał:
W czerwcu 2015 otrzymałem list od DT Partners - informacja o przejęciu długu (90zł + kilka złotych odsetek) oraz dla nich za fatygę 170zł.
:D :D za fatygę hahaha, a dlaczego nie 1700 albo 17000?
jejkuniewiem napisał:
Z tego co mi wiadomo, DT otrzymał od Orange owe środki.
Zostałeś poinformowany o cesji listem poleconym czy zwykłym? Jeśli poleconym - to wpłata do Orange nie załatwia sprawy zadłużenia. W takim przypadku w twoim interesie jest uzyskać potwierdzenie z Orange że przekazali pieniądze dalej, wówczas dopiero masz sprawę czystą
Jeśli był to list zwykły - to formalnie nie było informacji o cesji więc zapłata do Orange zwalnia cię z długu
jejkuniewiem napisał:
Co robić, proszę o poradę.
Zdrowo opie..ić i zagrozić konsekwencjami prawnymi za nękanie. Zbieraj dowody "zbrodni" i kierunek komisariat, art. 107 k.w. oraz 190a k.k.

Powrót