Dunaj windyjkacja - orzeczenie sądu

• Autor wątku Autor wątku adamus6699
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamus6699

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Wiem że na temat firmy Dunaj Finanse było już wiele postów ale jest sprawa która mnie niepokoi. Otrzymałem ostatnio parę listów z wezwaniem do zapłaty od w/w firmy windykacyjnej o treści którą zamieszczam poniżej. Niestety listy te przychodziły na adres pod którym nie mieszkam już ładnych parę lat wiec w kumulacji dostałem w sumie trzy. Interesuje mnie fakt o którym czytałem w wielu miejscach a mianowicie o posiedzeniach nie jawnych. W korespondencji którą otrzymałem widnieje sygnatura sądowa.
Moje pytanie : Czy to oznacza że termin podniesienia zarzutu przedawnienia już minął i dług jest wymagalny tzn. mogą nasłać na mnie komornika?

dunaj2.jpg

To nie jest żadne pismo procesowe, jest to zwykłe wezwanie z firmy windykacyjnej. Otrzymałeś jakieś pisma z Sądu w tej sprawie ? Może na Twój stary adres coś przychodziło ? Kiedy, podaj datę, złapał cię kanar ?

Ostatnia edycja:
Tak jak jest napisane na piśmie 2001 i 2006r. Na mój stary adres żadne pisma sądowe ani wezwania z sądu nie przychodziły. Tylko co oznaczają te sygnatury sądowe wymienione w pisemku które otrzymałem?

te sygnatury są bzdurne, typowa ,,podpucha", a w zasadzie próba oszustwa ....

czyli to nie jest sygnatura sądowa jak napisali?

przez 30 lat praktyki nie spotkałem się z taką sygnaturą ....
Najprościej będzie jak Panu pzreślą kserokopie tych orzeczeń ....

W nawiązaniu do pisma jakie otrzymałem pragnę podnieść , iż roszczenie o zapłatę uległo przedawnieniu. Zgodnie bowiem z treścią przepisu art.118 Kodeksu Cywilnego, roszczenia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przedawniają się z upływem lat trzech.
Powszechnie przyjmuje się, że mowa tu o” roszczeniach przysługujących osobom fizycznym lub prawnym, które profesjonalnie i zarobkowo trudnią się działalnością gospodarczą. Charakter osoby zobowiązanej do zaspokojenia wierzyciela nie ma doniosłości prawnej.(...) Ustawodawca wyszedł bowiem z założenia, że profesjonalista powinien sprawnie i szybko realizować swoje roszczenia
czego wymaga prawidłowe funkcjonowanie gospodarki rynkowej” ( tak K.Pietrzykowski w Komentarzu do Kodeksu Cywilnego, tom I, tezy 3 i 5 do art.118 K.C.).Stąd też bez wątpienia roszczenia o zapłatę uznać należy za związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przez firmę .................................................. ..............................
Zatem w przypadku ewentualnego wystąpienia z powództwem o zapłatę należnosci za przedmiotowe faktury skutecznie zostałby podniesiony – jako całkowicie uzasadniony na mocy art.118 KC – zarzut przedawnienia roszczenia, co spowodowałoby oddalenie powództwa i naraziło powoda na dalsze koszty.

Wyślij to do nich listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Dowód schowaj do szuflady.

Powrót