Duże przelewy na obce konto

• Autor wątku Autor wątku juliuszzz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juliuszzz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry, w przeciągu pół roku muszę zrobić przelew na dużą kwotę tj powyżej 50 tys podzieloną na 6 rat. Pierwsza wpłata ma wynosić 20 tys złotych. Nie posiadam w tym momencie takich środków na koncie więc możliwe ,że kwoty musiałby być przelane z innych kont np mamy lub siostry na konto wskazane. Konto na które mam wpłacić jest kontem firmowym. Cała kwota jest to " odszkodowanie" za szkody wyrządzone w pracy -straty finansowe. Nie jest to podparte wyrokiem sądu. Takie porozumienie zawarłem z pracodawcą. W przypadku spłaty będzie czysta karta. Niestety pojawiły się wątpliwości czy z racji tak dużych przelewów nie będę musiał zapłacić podatku? Lub czy firma na której konto ma to trafić nie będzie musiała zapłacić podatku i potem egzekwować od mojej osoby zapłaty jeszcze tego podatku ? Otrzymując przelew od rodziny wiem,ze musze to zgłosic darowiznę natomiast bardziej obawiam się przelewów na takie kwoty na konto firmy... Czy urząd skarbowy nie będzie sie zastanawiał skąd takie kwoty.

Powrót