dwa jednakowe orzeczenia na stałe

• Autor wątku Autor wątku janusz1312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janusz1312

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam
Może już taki temat tu jest ale nie mogłem nic znaleźć więc zadam to pytanie. W 2002 po przebytej chorobie po złożeniu wniosku otrzymałem orzeczenie o stopniu niepełnosprawności umiarkowanym, orzeczenie to było czasowe i odnawiane do 2008 roku, kiedy to otrzymałem orzeczenie o stopniu niepełnosprawności lekkim na stałe, w roku 2012 w związku z pogorszeniem się stanu zdrowia złożyłem ponownie wniosek i otrzymałem ponownie orzeczenie o stopniu umiarkowanym na czas określony, kilkakrotnie składałem wnioski w tym czasie i podtrzymywano mi stopień umiarkowany na 2-3 lata, ten stan trwał do grudnia ubiegłego tj. 2021 roku kiedy to po złożeniu wniosku otrzymałem orzeczenie o stopniu lekkim na stałe. I teraz mam dwa orzeczenia o stopniu lekkim na stałe i nie wiem które jest aktualnie ważne. Dla mnie słowo "stałe" oznacza na zawsze, dodam że nic się nie zmieniło i orzeczenia są jednakowe w treści , różnią się tylko datą. Czy powinienem się odwołać?

Na stałe oznacza do zmiany innym orzeczeniem. Nowe powoduje, że poprzednie nie obowiązuje.

Czy aby na pewno?, dodam ze jak odbierałem po raz drugi orzeczenie o stopniu umiarkowanym w 2012, to pytałem w PCPR o to które mam na stałe , powiedziano mi że tamto mam już na zawsze a to jest czasowe, ponadto uważam że w tym z grudnia 2021 powinna być informacja o utracie ważności tego na stałe z 2008 roku, to tylko moje zdanie ale myslę że tak to powinno wyglądać ?.

wg MZON można mieć jednocześnie dwa ważne orzeczenia. Ja nie spotkałkam się aby na orzeczeniu było odniesienie do wcześniejszego ( w sensie że uchyla się poprzednie).
kody niepełnosprawnosci są takie same?

Tak jest kod 07 - S na jednym i na drugim

Chciałbym zakończyć temat, złożyłem odwołanie do PCPR, zostało odrzucone ale przesłane do wojewódzkiego zespołu orzekania o niepełnosprawności i o dziwo został mi przyznany stopień umiarkowany na stałe. Dziękuję za wszelką pomoc.

Powrót