Dwa meldunki w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku Monikaa@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monikaa@

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałabym podjąć pracę w innym mieście w Niemczech niż jestem obecnie zameldowana. Czy w związku z tym do umowy potrzebuję nowego meldunku w mieście, w którym będę pracować czy można mieć zameldowanie gdzie indziej w Niemczech. A może jest możliwość posiadania dwóch meldunków jednocześnie?

Jest taka mozliwosc bezproblemowo, to sie nazywa po niemiecku "Zweitwohnsitz" albo "Nebenwohnsitz" czyli zameldowanie "poboczne" obok zameldowania "glownego" (Hauptwohnsitz).

ALE, wiekszosc gmin, w ktorych ma sie Zweitwohnsitz pobiera niestety od takich osob podatek obliczany procentowo od czynszu placonego za mieszkanie w tej innej miejscowosci, to moze byc 1% czynszu rocznego, ale moze byc wiecej i w skali roku szybko moze z tego nazbierac sie kilkaset euro.

Dziękuję za szybką odpowiedź, która rozjaśniła wątpliwości w sprawie meldunku.

jeszcze jedna możliwość mi się nasunęła. :) A czy w takim razie trzeba KONIECZNIE posiadać meldunek poboczny? Np. chciałabym pracować w Hamburgu a mieszkam w Kolonii. Mogę pracować w Hamburgu bez dodatkowego meldunku? ( posiadając tylko ten z Kolonii).

Powrót