Dwa Pytania (Budynek)

• Autor wątku Autor wątku Arcziwald
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arcziwald

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam takie dwa pytania może ktoś udzieli mi odpowiedzi:

Pierwsze pytanie: Co nie jest utworem:
Budynek Uniwersytetu
Logo Uniwersytetu
Godło Warszawy
Sprawdziań z Polskiego

i drugie, jezli ktos chce wyremontowac budynek(odnowić lewacje) to czy potrzebna jest na to zgoda autora?

1. Godło Warszawy nie jest utworem, bo nie jest objęte prawami autorskimi.
2. Autora..? Czy właściciela?

utworem to zadne, ale dzielem to wszystkie wymienione rzeczy, wiec jesli chodzi o 2 pytanie to tak, wypadaloby zapytac autora projektu budynku.
w swiadku architektow jest zwyczaj, ze nowy projektant zglasza sie do autora i dostaje "przyzwolenie"

a jeszcze mam takie pytanie co oznacza naruszenie dóbr osobistych w sposób zawiniony i niezawiniony?

i jeszcze czy utwór(np. plakat rysunek) stworzony przez osobe upośledzoną umysłowo podlega pod ochrone praw autorskich osobistych i majątkowych?

Używaj opcji edit.

Hmmm, a może bysmy podyskutowali o Twoich pytaniach? bo chyba chcesz poprostu suchych odpowiedzi na jakieś zajęcia, prawda?

Zaczne może tak: jeśli chodzi o zawinione bądź niezawinine naruszenie dóbr osobistych przesłankę winy rozpatrujemy dopiero po ustaleniu bezprawności działania sprawcy. Rozpatrywana ona jest na zasadzie art. 415 k. c. Tutaj wchodzi kwestia rodzaju winy. Przy działaniu zawinionym sprawca chce naruszyć dobro lub nie chce ale godzi się z tym, że jego działania mogą doprowadzić do naruszenia. Z zasady działanie zawinione sprawcy naruszenia dóbr osobistych wiązać się może z możliwością skorzystania z roszczenia odszkodowawczego, zaś w przypadku działania niezawinionego takie roszczenie będzie raczej oddalone.

Co do plakatu - odpowiedź krótka - tak.

Powrót