Dwa pytania

• Autor wątku Autor wątku mgiełeczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mgiełeczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie. Moje pierwsze pytanie dotyczy for warezowych: czy wszystkie fora warezowe są nielegalne?

i drugie pytanie: coraz częściej obserwuję pewną sytuację na forach dyskusyjnych: administratorzy każą płacić za określone rangi, np VIP; lub jest sytuacja gdy np administrator prosi userów o wsparcie finansowe forum, chodzi o np przedłużenie serwera. Czy takie "praktyki" są zgodne z prawem? a jak się tu ma rzecz z Urzędem Skarbowym?

Bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi na te dwa pytania.

pozdrawiam.

mgiełeczka napisał:
Moje pierwsze pytanie dotyczy for warezowych: czy wszystkie fora warezowe są nielegalne?
Samo Forum jako usługa świadczona przez jego właściciela na rzecz użytkowników, jeśli działa według ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, zaś administracja nie narusza przepisów innych ustaw, a w szczególności odnośnie praw autorskich, działa legalnie. Nielegalne zaś mogą być działania użytkowników takiego Forum naruszających, świadomie bądź nie, prawa autorskie i inne...
administratorzy każą płacić za określone rangi, np VIP; lub jest sytuacja gdy np administrator prosi userów o wsparcie finansowe forum, chodzi o np przedłużenie serwera. Czy takie "praktyki" są zgodne z prawem? a jak się tu ma rzecz z Urzędem Skarbowym?
Zasady uczestnictwa w forum określa jego właściciel, czyli usługodawca, i jeśli ma taki pomysł, może wprowadzić również odpłatność za usługi. Jeśli zaś chodzi o US, to oczywiście jest to problem usługodawcy w jaki sposób rozlicza swoje przychody i podatki.

Na temat for warezowych było już dużo dyskusji w działach Nowe technologie i Prawo autorskie - proponuję poszukać - opcja 'Szukaj' + słowo warez.

Powrót