Dwa testamenty, dwa zgony

• Autor wątku Autor wątku ksenofaryna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ksenofaryna

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Dzień dobry, zwracam się z prośbą o pomoc i poradę.
Moi dziadkowie sporządzili dwa testamenty w którym cały swój majątek przekazują pośmiertnie mojemu synowi, czyli swojemu prawnukowi. W skład majątku wchodzi mieszkanie. Dziadkowie mieli własność małżeńską. Dziadek zmarł 27.09.2025 i nie została zrobiona sprawa spadkowa. Babcia zmarła 01.12.2025.
Proszę o poradę jak ugryźć tę sprawę najprościej. Czy mogę oba postępowania spadkowe zrobić na jednej sprawie? Czy muszę najpierw po dziadku, a potem po babci? Z góry dziękuję za podpowiedź.

ksenofaryna napisał:
Czy mogę oba postępowania spadkowe zrobić na jednej sprawie?
Można na jednej. Jeżeli chodzi o sąd to składa się jeden wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po dwóch osobach. Załącza się odpisy aktów stanu cywilnego oraz testamenty. Można też przez notariusza - dwa akty poświadczenia dziedziczenia.

Super. Dzięki za szybką reakcję.
Co w momencie kiedy dziadkowie mieli trójkę dzieci? Czy też mogę tę sprawę załatwić notarialnie? Czy trzeba sądownie i dzieci zmarłych będą musiały uczestniczyć w tym postępowaniu? I jakie akty poza zgonami muszę przygotować?

Ostatnia edycja:
ksenofaryna napisał:
Co w momencie kiedy dziadkowie mieli trójkę dzieci? Czy też mogę tę sprawę załatwić notarialnie? Czy trzeba sądownie i dzieci zmarłych będą musiały uczestniczyć w tym postępowaniu?
Jeżeli notarialnie to tylko jeżeli wszyscy spadkobiercy ustawowi byliby obecni przy sporządzaniu protokołu dziedziczenia. Protokół jest potrzebny do sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. Do protokołu można się stawić w różnych kancelariach notarialnych. Jeżeli to nie jest możliwe to tylko przez sąd. Nieobecność nie tamuje wydania postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku.

Serdecznie dziękuję za pomoc😊

Powrót