Dwa ubezpieczenia OC dla jednego samochodzie- wypowiedzenie jednego z nich

• Autor wątku Autor wątku skinsl45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skinsl45

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Jestem właścicielem samochodu (samochód 1), oraz współwłaścicielem razem z synem drugiego (samochód 2), zniżki mam 60%. Syn miał ubezpieczenie OC do marca 2012 w firmie Y, w styczniu 2012 miał szkodę o której mi nie powiedział. W naszym samochodzie 2 nie ma śladu, z tym z którym była kolizja podobno coś tam z ubezpieczenia zostało wypłacone (za pęknięty zderzak). Ale syn się nie przyznał bo jak u nas nic nie było widać to pomyślał że nie powie mi nic. W marcu 2012 ubezpieczenie samochodu 2 przenieśliśmy do firmy Z ze 60% zniżkami (choć była w styczniu ta szkoda, ale ja o tym nie wiedziałem, a pani nie sprawdziła chyba, no i przeszło 60% zniżki).
Samochód 1 był ubezpieczony do grudnia 2012 w firmie ubezpieczeniowej X. Potem została zawarta nowa umowa od grudnia w firmie Y (w tej której szkodę miał syn w samochodzie 2). Znów przeszło ze zniżkami 60%. Po miesiącu przysłali że trzeba dopłacić bo w styczniu była szkoda i zniżki spadły do 40%, i trzeba zapłacić 400zł a to sporo.
Wkurzyłem się strasznie.
Jak bym ubezpieczył po 31stycznia 2013 samochód 1 (mimo ubezpieczenia w firmie Y) w firmie Z, to przy dwóch ubezpieczeniach mogę zrezygnować z ubezpieczenia w firmie Y?
Po 31 stycznia szkoda u innych ubezpieczycieli nie będzie widoczna więc ubezpieczę ze zniżką 60%, tylko pytanie czy jeśli się da zrezygnować z ubezpieczenia to czy oddadzą mi pieniądze za "niewykorzystane" dni.
Firma X - inteRrisk
Firma Y - MTU
Firma Z - BTA

Pozdrawiam

skinsl45 napisał:
Jak bym ubezpieczył po 31stycznia 2013 samochód 1 (mimo ubezpieczenia w firmie Y) w firmie Z, to przy dwóch ubezpieczeniach mogę zrezygnować z ubezpieczenia w firmie Y?