dwa wyroki prawomocne

• Autor wątku Autor wątku PAWEL198307
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PAWEL198307

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam Moja sprawa wygląda następująco. W 2006r. była przeprowadzona sprawa spadkowa po tacie - wyrok prawomocny. W tym roku zmarł brat i została przeprowadzona sprawa spadkowa, tylko właśnie po tacie (drugi raz) i po bracie. Wyrok jest już prawomocny. Wiem że sprawa spadkowa może być przeprowadzona tylko raz po osobie zmarłej. Tylko że prawnika nieumyślnie wprowadziłem w błąd mówiąc że sprawy po tacie nie było. Słyszałem że wyroku prawomocnego nie da się anulować i to już podchodzi pod wydział karny. Czy to prawda?

Wydaje mi się, że w tej chwili powinieneś wnieść skargę o wznowienie postępowania - tego, w którym po raz drugi orzeczono o spadku po ojcu - z uwagi na powagę rzeczy osądzonej, a zatem niemożność kolejny raz orzekania o czymś, co zostało osądzone (wtedy wniosek - ten drugi - po wznowieniu postępowania powinien, zgodnie z przepisami zostać odrzucony).

właśnie mi też się tak wydaje. To jest raczej wina sądu że nie sprawdził czy już nie było takiej sprawy

Wina - nie wina - sytuacja obecnie nie powinna zaistnieć i Sąd bez problemu, w drodze uwzględnienia skargi, powinien doprowadzić do sytuacji prawidłowej :)

a jeszcze jedno pytanie odnośnie formularza SD-Z3. Skoro nie żyją dwie osoby ( tata i brat) i zostaliśmy Ja, mama drugi brat to tych formularzy muszę mieć 6 ?

Każda osoba (spadkobierca) składa deklarację odnośnie nabycia spadku po każdym spadkodawcy.

Jeszcze małe pytanko :) Tym razem chciałem podzielić spadek. W formularzu SD-Z3 muszę wpisać ile wynosi moja część. Do podziału jest mieszkanie własnościowe które stoi na mamę i tatę oraz dom z działką na który jest ks. wieczysta w której jesteśmy podzieleni po równo ( tata mama ja i dwóch braci ) Tata i brat nie żyją. Pani w US na szybko wyliczyła że moja część wynosi 1/24 ( trochę ta część mi się wydaje mała) :P
Jeśli to nie problem to proszę o potwierdzenie.

Powrót