Dwa zadania

• Autor wątku Autor wątku Saruska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Saruska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie :) Proszę o pomoc w dwóch zadaniach.. Mam nadzieję że jakaś mądra głowa mi pomoże :) Wiem że to pewnie dla wszystkich łatwe jednak ja mam zagwozdkę a to zadania na platformie e learning, proszę o wyrozumiałość.

1. Pan Zbigniew oddał panu Zygmuntowi w formie notarialnej w użytkowanie wieczyste swoją nieruchomość. Wypis umowy został przesłany do sądu celem ujawnienia użytkowania wieczystego w księdze wieczystej.

Jak sądzisz, czy pan Zygmunt nabędzie prawo użytkowania wieczystego tej nieruchomości? Swoją odpowiedź uzasadnij.

2. Dnia 10.2.2014 r. pan Andrzej na mocy notarialnej umowy sprzedaży nabył od pana Bogdana działkę budowlaną o pow. 30a. Pan Andrzej nie został jeszcze wpisany do księgi wieczystej prowadzonej dla tej nieruchomości.
Kto wg Ciebie w dniu 10.02.2014 r. jest właścicielem nieruchomości ? (uzasadnij swoją odpowiedź)

Zaproponuj swoje rozwiązania, to pewnie ktoś się skusi i podyskutuje.

Rozważałam pierwsze i nie wiem czy można oddać komuś w użytkowanie wieczyste tak zwyczajnie nieruchomość.. tak mi się wydaje że nie ale dlaczego..nie wiem

Rozwiązywanie kazusów jest łatwiejsze, gdy odpowiedzi szuka się w przepisach aktów prawnych, komentarzach do nich i orzecznictwie Sądów dotyczącym konkretnych zagadnień.

W przypadku rozważanego przez Ciebie kazusu pomóc może przeczytanie przepisów kodeksu cywilnego o użytkowaniu wieczystym, zaczynając od art. 232 k.c.

Powrót