Dwie egzekucje tego samego długu

• Autor wątku Autor wątku DamSip
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DamSip

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,

Problem jest taki. Komornik poinformował mnie, że mam zadłużenie z jakiejś swego czasu drobnej kwoty wobec dawnej Ery telefonia komórkowa. To urosło do większej kwoty ale nie o to chodzi. Zadzwoniłem do TMobile i oni twierdzą, że sprzedali dług firmie windykacyjnej. Teraz chcą ode mnie pieniądze i komornik i ta firma. Jak to możliwe, że komornik chce ze mnie ciągnać, mimo, ze TMobile sprzedał dług innej firmie i formalnie nic już do mnie nie ma. Jak to teraz załatwić?

Musisz zobaczyć wyrok, który jest egzekwowany przez komornika. W wyroku będzie napisane na czyją rzecz zasądzone są pieniądze.

Liczy się to, na co komornik ma kwit. Bez pisemnego powiadomienia cię o cesji nawet nie dyskutujesz z jakaś windykacją

marian.pazdzioch napisał:
Liczy się to, na co komornik ma kwit. Bez pisemnego powiadomienia cię o cesji nawet nie dyskutujesz z jakaś windykacją
Jeśli jest klauzula na rzecz nowego wierzyciela i ustalisz to u komornika, to do niczego nie jest Ci potrzebne jakieś "pisemne powiadomienie o cesji". Rozmawiasz oczywiście z aktualnym (czyli tym nowym) wierzycielem.

Ja Malinowski napisał:
Jeśli jest klauzula na rzecz nowego wierzyciela i ustalisz to u komornika, to do niczego nie jest Ci potrzebne jakieś "pisemne powiadomienie o cesji". Rozmawiasz oczywiście z aktualnym (czyli tym nowym) wierzycielem.
Zanim się zacznie z kimkowiek wówczas rozmawiać, to wpierw ogląda się akta klauzulowe pod kątem zażalenia - czy wszystko w cesji jest tak jak należy

marian.pazdzioch napisał:
Zanim się zacznie z kimkowiek wówczas rozmawiać, to wpierw ogląda się akta klauzulowe pod kątem zażalenia - czy wszystko w cesji jest tak jak należy
Oczywiście. Trzeba też pamiętać o terminie 7 dni (od chwili zawiadomienia przez komornika) na ewentualne zażalenie na postanowienie o klauzuli.

Powrót