dwie emerytury - w kraju i zagranicą

• Autor wątku Autor wątku STR88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

STR88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
DzienDobry. Mam nastepujący problem: Po przejsciu w polsce na rente wyjechalam do niemiec i tam wyszlam za mąz i podjełam prace, w miedzyczasie moj mąz zmarl, a po 10 latach,po osiagnieciu wieku emerytalnego wyplacane sa mi swiadczenia z niemieckiego ZUS za moj okres pracy w niemczech. Jednoczesnie w polsce rowniez nabylam prawo do emerytury za lata pracy w polsce i ZuS wyplaca swiadczenie w polsce. Teraz skonczyla sie waznosc paszportu i trzeba tez wymienic dowod osobisty w polsce. Do polski do tej pory nie wracalam i wszedzie w urzedach jest moje panieskie nazwisko.
Czy w tej sytuacji przy wymienie dowodu lepiej pozostac przy panieskim, czy podac to po męzu, używane w niemczech ?
Czy nie spowoduje to w polsce jakis konsekwencji, np cofniecie emerytury? Czy ktos jest w podobnej sytuacji - pobiera swiadczenia i w kraju i za granicą?

Witam,

zmiana nazwiska nie ma nic wspólnego z posiadaniem bądź brakiem prawa do emerytury.

Jakiekolwiek zmiany danych osobowych (np. zmiana nazwiska, adresu), winny być niezwłocznie zgłoszone w ZUS, US itd. Możliwe, że niemiecka instytucja wypłacająca Pani świadczenie kontaktowała się z ZUS-em.

Chciałam tylko nadmienić, że istnieje mozliwość transferu świadczenia polskiego na konto w banku niemieckim.

Witam. Przyznano mi rente chorobową z KRUS mam odpowiednią ilość lat przepracowanych. Mam również przepracowane 10 lat w Niemczech. Czy będe dostawać dwa świadczenia?

Powrót