dwie firmy w małżeństwie - własność kodu źródłowego, oprogramowania obcego

• Autor wątku Autor wątku bishopp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bishopp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam kilka pytań odnośnie sytuacji kiedy dwie osoby w małżeństwie mają dwie osobne firmy.
1. Czy oprogramowanie zewnętrzne zakupione na firmę żony mogę legalnie wykorzystywać w swojej firmie:
a) jeśli korzystam z tego samego komputera ?
b) jeśli korzystam z innego komputera ?
2. Czy wykonanie przeze mnie oprogramowanie może być sprzedawane przez firmę mojej żony (czy mogę nieodpłatnie wykonywać pracę na rzecz firmy swojej żony) ?
Dodam jeszcze, że nie mamy z żoną rozdzielności majątkowej.

Witam,

Ad. 1. W ogólności warunki określające sposób użytkowania programu zawarte są w otrzymywanej (kupowanej) licencji na dany program. W szczególności określone tam są:
- sposób licencjonowania (instalacja jednostanowiskowa lub wielostanowiskowa, na jedno urządzenie / komputer, etc.)
- możliwość (bądź nie) użyczania, wypożyczania czy najmu używanego programu osobom trzecim.
Powinniście się więc Państwo zapoznać przede wszystkim z warunkami licencji na oprogramowania, które chcecie używać.

Ad. 2. Co do zasady, oprogramowanie komputerowe posiada ochronę prawnoautorską - ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Art.1. oraz Art.74.1) - dalej zwana upaipp. Tworząc swój program nabywa Pan do niego osobiste prawa autorskie, które są niezbywalne - Art.16 upaipp. I teraz w zależności od formy, jaką przybrałaby Pana (pańskiej firmy) współpraca z firmą żony:

- przy współpracy firmy Pana żony z pańską firmą lub Panem, jako osobą fizyczną, majątkowe prawa do stworzonych przez Pana programów przynależałyby w chwili ich powstania do Pana. Aby żona mogła sprzedawać te programy potrzebne byłoby pisemne przeniesienie majątkowych praw autorskich na firmę żony - ewentualnie udzielenie firmie Pana żony licencji (wyłączne lub niewyłącznej) na sprzedaż pańskich programów.

- jeśli byłby Pan pracownikiem etatowym firmy swojej żony (abstrahując od kwestii wynagrodzenia) to majątkowe prawa autorskie do stworzonych przez Pana programów przysługiwałyby firmie Pana żony - Art.74.3 upaipp

Powrót