dwie operacje a stawienie sie w pup

• Autor wątku Autor wątku paulina.pa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulina.pa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Przedwczoraj zarejestrowalam sie w pup jako bezrobotna, musze sie tam stawic 1.9 jednak w ten dzien mam operacje dosc daleko od domu. Czy moge im wyslac zwolnienie lekarskie ktore dostane poczty? Czy musze stawic sie z nim osobiscie? Gdzies jeszcze wyczytalam ze do 2 dni mam czas ich powiadomic dlaczego sie nie stawilam, rozumiem ze telefonicznie moge?
Druga sprawa, za miesiac czeka mnie kolejna operacja po ktorej ok 2 miesiace nie bede zdolna do pracy. Wiec nawet jak sie stawie to nie bede mogla isc do zadnej pracy skoro zaraz bede szla na kolejna operacje. Mam juz pup powiadomic o tej operacji? Czy znow sie stawic w kolejnym terminie a potem znowu wyslac zwolnienie?
No i wlasnie czy nic sie nie stanie z powodu tych operacji, czy mnie nie beda musieli wyrejestrowac? Skoro zarejestrowalam sie a juz przez wlasciwie 3 miesiace nie bede zdolna do pracy

paulina.pa napisał:
Czy moge im wyslac zwolnienie lekarskie ktore dostane poczty? Czy musze stawic sie z nim osobiscie? Gdzies jeszcze wyczytalam ze do 2 dni mam czas ich powiadomic dlaczego sie nie stawilam, rozumiem ze telefonicznie moge?
Zwolnienie można dostarczyć pocztą... nie trzeba osobiście. W ciągu 2 dni musisz poinformować PUP o niezdolności do pracy w wyniku choroby (telefonicznie, fax-em, emailem).
paulina.pa napisał:
jak sie stawie to nie bede mogla isc do zadnej pracy skoro zaraz bede szla na kolejna operacje. Mam juz pup powiadomic o tej operacji?
Lekarz decyduje czy jesteś zdolna do pracy czy nie. Możesz powiadomić PUP o planowanej operacji, ale o braku zdolności do pracy możemy mówić dopiero wtedy kiedy wypowie się na ten temat (czyli wystawi zwolnienie ZUS ZLA) lekarz.
paulina.pa napisał:
czy nic sie nie stanie z powodu tych operacji, czy mnie nie beda musieli wyrejestrowac?
Będą musieli - po przekroczeniu 90 dni choroby.
paulina.pa napisał:
Przedwczoraj zarejestrowalam sie w pup jako bezrobotna (...) a juz przez wlasciwie 3 miesiace nie bede zdolna do pracy
Po co w takim razie zarejestrowałaś się jako osoba bezrobotna? Bezrobotny to osoba zdolna i gotowa do pracy i aktywnie jej poszukująca, więc w tej sytuacji jaki jest cel rejestracji?

Ostatnia edycja:
Powrót