dwie prace na part time.

• Autor wątku Autor wątku betka74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

betka74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam dostałam.propozycje drugiej pracy na part time 20h tyg.pierwsza praca 16h.jestem samotna matka i pobieram WTC.zastanawiam się czy przy połączeniu dwóch prac nie będę miała odprowadzanego wysokiego podatku.?i jak to wszystko będzie wyglądać w stosunku do WTC?z żadnej pracy nie chciałabym zrezygnować .proszę o odpowiedź

Będziesz miała kod BR w drugiej czyli od razu 20%. Na koniec roku piszesz do HMRC ze za duzo zaplacilas i dostaniesz zwrot różnicy podatku miedzy kwota wolna a calkowitym dochodem, jeśli w pierwszej pracy nie przekroczylas kwoty wolnej .Jeśli przekroczysz progi to WTC cofna/zmniejsza. Jeśli myślisz o CTC to tak samo. Wszystko co masz liczone o dochodu ( CTC/WTC) powoduje jego zmniejszenie.

mozesz zadzwonic odrazu do HMRC i powiedziec jaki spodziewasz sie dochod z kazdej z prac i wowczas nadadza ci dwa rozne kody do dwoch prac
ja pracuje podobnie jak ty i nie mam z tym zadnego problemu.
oczywiscie twoj wzszy dochod bedzie obnizal ci benefity dlatego powinnas odrazu poinformowac benefity ile bedziesz teraz zarabiac bo pozniej bedziesz musiala oddawac nadplate

Powrót