Dwóch komorników - czy to już zbieg egzekucji?

• Autor wątku Autor wątku xab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

z góry przepraszam, jeśli temat był już wcześniej poruszany, ale korzystałam z wyszukiwarki na forum i nie jestem w stanie znaleźć odpowiedzi, która byłaby jednoznaczna w mojej sytuacji.

Mam obecnie dwóch komorników. Pierwszy z nich na początku zajmował moje konto, jednakże zawarłam z wierzycielem "ugodę" i obecnie komornik zajmuje z mojego wynagrodzenia każdego miesiąca 300 zł.

Drugi komornik natomiast zajął moje konto bankowe, na które wpływa moje wynagrodzenie. Zaznaczam, że z drugim komornikiem również chciałabym się umówić na dobrowolne wpłaty zamiast zajęcia konta. Czy drugi komornik ma prawo prowadzić egzekucję, czy jest to już zbieg egzekucji?

Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi

Ma obowiązek.
Nie ma żadnego zbiegu egzekucji bo do niego najzwyczajniej nie doszło.
Jeden komornik może prowadzić egzekucję z wynagrodzenia, drugi z nadpłaty, trzeci z umowy zlecenie, czwarty z wierzytelności rachunku bankowego, piąty z ruchomości w domu, szósty np z samochodu a siódmy z nieruchomości i do zbiegu nie dojdzie.
Na to wszystko skarbówka może zająć inną ruchomość niż piąty i szósty a również zbiegu nie będzie.

Ok, wielkie dzięki za konkretną odpowiedź :)

wiem, że ciężko jest się bawić w jasnowidza, ale może akurat jesteś osobą, która ma jakieś doświadczenie albo szerszą wiedzę co do zajęć komorniczych. Mam następne pytanie:

Po odprowadzeniu 300 zł na pierwszego komornika, z mojej wypłaty zostaje jedynie najniższa krajowa - czyli kwota wolna od zajęcia. Pozostałym moim źródłem dochodu jest premia, która raz wyniesie 50 zł, a innym 400 zł. Na wypłatę u pracodawcy siłą rzeczy komornik nie może w takim razie wejść, a potrącanie z rachunku bankowego jest dla niego loterią - raz uda mu się coś ściągnąć, innym razem nie. Moje zobowiązanie do wpłacania comiesięcznie ustalonej kwoty wydaje się być w związku z tym najlepszym rozwiązaniem. Czy komornik ma w ogóle prawo zgodzić się na coś takiego? Poprzednim razem pierwszy komornik nie chciał w ogóle o tym słyszeć, powiedział, że to niemożliwe, ale możemy umówić się na konkretną kwotę którą będzie pobierał od pracodawcy.
Tym razem zajęcie u pracodawcy jest niemożliwe. Czy jest szansa, że komornik zgodzi się na to, abym samodzielnie przelewała mu środki?

Ściągnąć można pantalony a wejść na k2
Pieniądze przekazuje pracodawca lub/i/oraz bank, komornik niczego znikąd nie bierze i nie ściąga a zostaje mu przekazane stosownie do wybranych przepisów ustaw a do wysokości wskazanych z zajęciach kwot.

Czy pytająca uważa, że ktokolwiek może jej zabronić wpłat na rachunek wskazany z zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji dotyczącej jej osoby i jej zobowiązania stwierdzonego tytułem wykonawczym, odpisach zajęć etc a tym bardziej, że musi mieć czyjąkolwiek do tego zgodę ?

Ostatnia edycja:
Powrót