Dwukrotny spadek a podatek dochodowy

• Autor wątku Autor wątku marasisonlyone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marasisonlyone

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam,

W 2018 roku zmarł mój Tata i nabyłem po nim wraz z Mama po 1/4 udziałów w mieszkaniu spółdzielczym, a w 2019 zmarła moja Mama po której przejąłem 3/4 udziałów [1/2 po zakupie mieszkania 1997 r. i 1/4 w spadku po Tacie]. Chciałbym sprzedać to mieszkanie, ale według tego co czytałem spadkodawca + spadkobierca muszą być właścicielami przez minimum 5 lat, żeby nie zapłacić podatku dochodowego. Jeżeli dobrze rozumiem to w moim przypadku będę musiał zapłacić podatek dochodowy od 1/4 części udziału w tym mieszkaniu? Czy jednak od 1/2? Dodatkowo pytanie czy mogę, skorzystać z ulgi mieszkaniowej, gdyż już w ramach tej ulgi zamieniłem się w tym roku z Wujkiem na udziały w innych nieruchomościach, które dostaliśmy w spadku po mojej Babci. Wartość rynkowa udziałów w tych nieruchomościach były sobie równe, jednak ja musze wykonać gruntowny remont domu, z którego środki na ten remont chcę uzyskać ze sprzedaży tego mieszkania spółdzielczego i się zastanawiam jak to potraktuje urząd skarbowy i czy mogę dodatkowo dopisać to do ulgi mieszkaniowej?

Z góry dzięki za porady
Pozdrawiam

marasisonlyone napisał:
Jeżeli dobrze rozumiem to w moim przypadku będę musiał zapłacić podatek dochodowy od 1/4 części udziału w tym mieszkaniu?
Tak, od 1/4 dlatego że Twoja spadkodawczyni (mama) nabyła ten udział nie w 1997 r. lecz dopiero w 2018 r.

marasisonlyone napisał:
Dodatkowo pytanie czy mogę, skorzystać z ulgi mieszkaniowej, gdyż już w ramach tej ulgi zamieniłem się w tym roku z Wujkiem na udziały w innych nieruchomościach, które dostaliśmy w spadku po mojej Babci. Wartość rynkowa udziałów w tych nieruchomościach były sobie równe, jednak ja musze wykonać gruntowny remont domu
Ten DOM do remontu stoi na tej działce w której nabyłeś udział poprzez zamianę i jesteś teraz w 100% właścicielem tej działki?

A ogólnie mówiąc to zeznanie PIT-39 odnośnie wartości udziału który zbyłeś (umową zamiany) na początku 2021 r. składasz dopiero w przyszłym 2022 r.

Sklero_San napisał:
Ten DOM do remontu stoi na tej działce w której nabyłeś udział poprzez zamianę i jesteś teraz w 100% właścicielem tej działki?

Tak, jestem w 100% właścicielem po tej zamianie w lutym tego roku, i w picie 39 muszę wpisać ten udział nieruchomości który oddałem Wujkowi za dom.

Niby jakbym sprzedał, mieszkanie w którym obecnie mieszkam i zrobił za to remont domu to typowo moje potrzeby mieszkaniowe ale nie mogę nic wyszukać jak ta ulga jest traktowana i czy są jakieś limity, obawiam się interpretacji urzędu skarbowego i kilkudziesięciu tysięcy podatku ...

marasisonlyone napisał:
Dodatkowo pytanie czy mogę, skorzystać z ulgi mieszkaniowej, gdyż już w ramach tej ulgi zamieniłem się w tym roku z Wujkiem na udziały w innych nieruchomościach, które dostaliśmy w spadku po mojej Babci. Wartość rynkowa udziałów w tych nieruchomościach były sobie równe,
W ramach zwolnienia z opodatkowania łącznego dochodu z odpłatnego zbycia w danym roku podatkowym wielu różnych nieruchomości można wydatkować ten łączny dochód na wiele różnych własnych celów mieszkaniowych.

marasisonlyone napisał:
Tak, jestem w 100% właścicielem po tej zamianie w lutym tego roku
W zamian za wartość zbywanego udziału w działce nabyłeś udział o takiej samej wartości w gruncie na którym stoi budynek mieszkalny więc to powoduje że zrealizowałeś już jeden z celów mieszkaniowych (o równowartości całego Twojego dochodu z umowy zamiany).
a) nabycie budynku mieszkalnego, jego części lub udziału w takim budynku, lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość lub udziału w takim lokalu,
a także na nabycie gruntu lub udziału w gruncie albo prawa użytkowania wieczystego gruntu lub udziału w takim prawie, związanych z tym budynkiem lub lokalem,

Wartość udziału który zbyłeś na początku 2021 r. umową zamiany dodasz do wartości udziału 1/4 który sprzedasz też w tym roku i zadeklarujesz w PIT-39 składanym do 30 kwietnia w przyszłym 2022 r. że jest to kwota dochodu zwolnionego z podatku. Wydatki na własne cele mieszkaniowe będziesz musiał udokumentowywać aż do wyczerpania równowartości 1/4 ceny sprzedaży spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu. Oczywiście jeżeli będziesz robił jeszcze większe nakłady na remont domu to warto będzie nadal zbierać faktury/rachunki w razie gdyby urząd skarbowy zakwestionował którąś z wcześniejszych faktur.

marasisonlyone napisał:
jednak ja musze wykonać gruntowny remont domu, z którego środki na ten remont chcę uzyskać ze sprzedaży tego mieszkania spółdzielczego
Jeżeli mieszkanie sprzedasz w 2021 r. wtedy dochód w wysokości 1/4 ceny sprzedaży mieszkania powinieneś wydatkować w okresie począwszy od daty dokonanej przez Ciebie sprzedaży mieszkania aż do maksymalnie 3 lat licząc od końca 2021 roku w którym nastapiło zbycie czyli do 31 grudnia 2024 r., między innymi na następujące cele:
d) budowę, rozbudowę, nadbudowę, przebudowę lub remont własnego
budynku mieszkalnego
, jego części lub własnego lokalu mieszkalnego,
e) rozbudowę, nadbudowę, przebudowę lub adaptację na cele mieszkalne
własnego budynku niemieszkalnego
, jego części, własnego lokalu
niemieszkalnego lub własnego pomieszczenia niemieszkalnego

Pamiętaj że na zakup usług/materiałów musisz brać faktury lub rachunki (najlepiej do faktur wskazywać sprzedawcom jako swój adres zamieszkania - adres tego remontowanego domu). W rachunkach za usługi remontowe/instalacyjne najlepiej też w opisie wykonanej usługi wskazać miejsce wykonanej usługi. Jeśli prace remontowe/instalacyjne będziesz wykonywał samemu (czyli bez rachunków od wykonawców) to trzeba jakoś udokumentować że zakupione materiały zużywasz do remontu własnego domu a nie czyjegoś domu lub że je odsprzedałeś. W takim przypadku myślę że warto robić smartfonem filmiki podsumowujące kolejne etapy tych prac remontowo/instalacyjnych.

Niestety zakup narzędzi nie wlicza się do realizacji własnych celów mieszkaniowych dlatego że można wykorzystywać je także po zakończeniu remontu skoro nie pozostają trwale związane z budynkiem mieszkalnym.

Ostatnia edycja:
Powrót