Dyplom- czy szkoła może zachować? Pomocy

• Autor wątku Autor wątku coccinelle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

coccinelle

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Obecnie jestem w ostatniej klasie liceum plastycznego. Malujemy dyplomy(2 obrazy w oleju , 2 w ołówku). Na wykonanie tych prac używam materiałów kupionych przeze mnie(farby, płótno itp). Dyrektorka zapowiedziała, że po obronie dyplomów, zostaną one 'skonfiskowane' przez szkołę. Czy tak może szkoła postąpić? Czy mam prawo do tych obrazów?
Problem polega na tym że wielu z nas będzie sie ubiegać o miejsce na akademiach sztuk pięknych gdzie wymagane jest pokazanie swoich prac i chcielibyśmy pokazać nasze dyplomy, a dyrektorka nie chce zgodzić sie nawet na wypożyczenie tych prac.
Jak taka sytuacja wygląda ze strony prawnej?

Pozdrawiam

Co mówi o tym regulamin szkoły, ewentualne inne zaświadczenia, pisma co podpisywał Pan przy podjęciu nauki w tej szkole?

# Zespól może sprzedawać prace wykonane przez uczniów na zajęciach, organizując w tym celu różne formy sprzedaży, pieniądze uzyskane w ten sposób wykorzystywane są na potrzeby Zespołu i każdorazowo prezentowany jest preliminarz wydatków.
# Prace wykonane przez uczniów Zespole, są własnością Zespołu. Sposób realizacji prac dyplomowych ustala „Regulamin dyplomu” (w załączeniu).
To jest z statutu szkoły. Niestety na stronie szkoły nie doszukałam sie 'regulaminu dyplomu'. Przy podjęciu nauki nic nie podpisywałam, a na pewno nic co zobowiązywałoby mnie do oddania dyplomu. To zwykłe liceum tyle że plastyczne. Jak wyglądałaby sytuacja gdybym po prostu wyniosła ten dyplom? Jak kradzież?

Nie znam regualminu dyplomu ale z zapisów z tego regulaminu nie wynika, aby prawa autorskie majątkowe przeszły na placówkę szkolną. Problem może pojawić się też z zakceptacją takiego regulaminu, bo dorozumiana akceptacja przeniesienia praw autorskich w moim przekonaniu jest nie do przyjęcia, muszą udowodnić, że zapoznał Pan się z tym regulaminem i zaakceptował go jednoznacznie.

Temat o dyplomie był podejmowany ponad rok temu, jednak mam nadzieję, że ktoś odpowie na moje ponowne poruszenie go.

pierwsze pytania kieruję do osoby, która zakładała temat:
jak potoczyła się sprawa? czy udało się odzyskać prace i w jaki sposób działałeś/ działałaś?

Jestem tegoroczna absolwentką Liceum Plastycznego. Wokół prac było wiele szumu, dyrekcja również nie wyraziła zgody na wypożyczenie prac do tzw. teczki. Wg. szkoły nie mamy praw do nich, jednak nie ma konkretnego uzasadnienia czy tez pokazania tego czarno na białym. Jeden z profesorów, który uczy również w innym plastyku, twierdzi, że tam uczniowie mogą ubiegać się o prace po 5 latach.
Najbardziej zależy mi na obrazach, które były aneksem, czyli dodatkiem do dyplomu. Obawiam się, że szkoła sprzedała obrazy, ponieważ ''zaginęły''...
Czy szkoła ma prawo sprzedać nasze prace, na które materiały nie dała żadnych pieniędzy??

liczę na to, że po tak długim czasie, temat ożyje i ktoś mi pomoże....
pozdrawiam

Witam,

jeśli nie ma na tą okoliczność zapisów w regulaminie liceum, to może napisać Pani oficjalne pismo do szkoły o wyjaśnienie kwestii Pani własności majątkowych praw autorskich dzieł przez Panią stworzonych (osobiste prawa autorskie ma oczywiście Pani - Art.16. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wyznaczyć czas na odpowiedź i złożyć do szkoły za potwierdzeniem przyjęcia na Pani kopii. Może Pani również zadać takie pytanie w ministerstwie edukacji.

Powrót