Dyrektywa UE 2023/2673 dla e-sklepów

• Autor wątku Autor wątku PiotrG84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotrG84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam do Was pytanie, bo już sam nie wiem, co o tym myśleć. Prowadzę niewielki sklep internetowy na PrestaShop i ostatnio czytałem o nowej unijnej dyrektywie o numerze 2023/2673.

Piszą tam, że podobno od 19 czerwca (czyli to już za parę dni!) drastycznie zmieniają się zasady przyjmowania zwrotów. Według tych artykułów, tradycyjny plik PDF do pobrania w zakładce z regulaminem albo prośba, żeby klient po prostu napisał maila o odstąpieniu od umowy, to już będzie łamanie prawa.

Szukając jakichś informacji na ten temat, trafiłem na moduł:

Twórcy tego dodatku twierdzą, że klient musi mieć teraz możliwość wyklikania odstąpienia od umowy bezpośrednio na stronie sklepu.

Czy ktoś z Was orientuje się, jak to wygląda w praktyce? Czy ta dyrektywa faktycznie wchodzi teraz w życie i czy ona od razu obowiązuje też u nas w Polsce? Szczerze mówiąc, zastanawiam się, czy to jest realny wymóg prawny, czy może po prostu chwyt marketingowy programistów. Czy ja naprawdę muszę teraz na gwałt kupować i instalować tego typu moduły, żeby uniknąć kar?

Z góry dzięki za wyjaśnienie tego tak na chłopski rozum, bo wolałbym uniknąć kłopotów z UOKiK, ale też nie chcę wydawać pieniędzy na siłę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót