Dyscyplinarka (Art. 52 KP) za profil na stronie konkurencji - brak faktycznego świadczenia pracy, nadużycie mojego profilu

• Autor wątku Autor wątku kacpiimat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacpiimat

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Dzień dobry Państwu,

Dziś otrzymałem zwolnienie dyscyplinarne (Art. 52 KP) z powodu "ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych" (zakaz konkurencji i dbałość o dobre imię firmy).

Sytuacja: Mój pracodawca (firma "Big 4") znalazł mój profil ze zdjęciem i opisem na stronie małego butiku doradczego. Zarzuca mi świadczenie usług konkurencyjnych oraz działanie na szkodę firmy (na stronie były treści sugerujące, że "duże korporacje są drogie", czego autorem nie byłem).

Stan faktyczny:
  1. Nigdy nie świadczyłem pracy dla tego podmiotu (ani dla żadnego innego podmiotu konsultingowego od czasu zatrudnienia u obecnego Pracodawcy). Kilka lat temu niestety zgodziłem się na umieszczenie mojego profilu "na zaś", w razie gdyby pojawiły się zlecenia i zapomniałem o tym. Nigdy się nie pojawiły, nie było żadnej współpracy (nawet pro bono), mój wizerunek był nadużywany przez ten niewielki podmiot.
  2. Brak umowy i pieniędzy. Nie łączy mnie z tą firmą żadna umowa, nic dla nich nie zrobiłem, nie wystawiłem faktury, nie zarobiłem ani grosza
  3. Profil został usunięty natychmiast po moim telefonie do nich
Pytanie brzmi, czy widnienie na stronie www (zgodziłem się dawno temu na potencjalną współpracę), bez wykonywania jakichkolwiek czynności zawodowych i bez wynagrodzenia, uzasadnia zwolnienie dyscyplinarne? Chciałbym możliwie najlepiej załatwić tę sprawę - zależy mi na imieniu i na chociaż jeszcze jednej pensji (Pracodawca chce zwolnić natychmiast) - zastanawiam się, co robić. Czy mam realną szansę wygrać w sądzie pracy, argumentując, że nie doszło do działalności konkurencyjnej?

Z góry ogromnie Państwu dziękuję za pomoc i życzę możliwie pomyślnej końcówki Roku!

kacpiimat napisał:
Dziś otrzymałem zwolnienie dyscyplinarne (Art. 52 KP) z powodu
w takim razie już po sprawie - pozostaje tylko odwołanie do sądu pracy - masz 21 dni na wniesienie pozwu
kacpiimat napisał:
Czy mam realną szansę wygrać w sądzie pracy, argumentując, że nie doszło do działalności konkurencyjnej?
Jezeli udowodnisz swoje twierdzenia to jak najbardziej

A czy przypadkiem nie jest tak, że to pracodawca musi udowodnić swoje tezy?

alekeyPL napisał:
Miałem ogromną nadzieję, że tak jest. Pracodawca nawet nie nawiązał kontaktu z firmą Pre-VC w celu potwierdzenia swoich tez, w związku z czym cała sytuacja tym bardziej mnie pokonuje

alekeyPL napisał:
Pracodawca zamiast spróbować sytuacje wyjaśnić od razu uznał że doszło do naruszenia obowiązków pracowniczych co poskutkowało dyscyplinarką dla pytającego
Teraz to on musi wnieść pozew żądający albo przywrócenia do pracy albo odszkodowania za niesłuszne zwolnienie z pracy - sad pracy do 50. tys WPS zł jest dla pracownika prawie darmowy
Moim zdaniem należy wejść w spór

Powrót