Dyskusja z Ultimo

• Autor wątku Autor wątku marian.pazdzioch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
marian.pazdzioch

marian.pazdzioch

Zbanowany
Odpowiedzi
6 668
Kryzys chyba powoli dosięga firm windykacyjnych, więc imają się przeróżnych sposobów aby tylko od ludzi kasę wyciągnąć. Choć może to nie kryzys, tylko bezczelność i rozrzutność?

Ja się tak zastanawiam czy w tym Ultimo zatrudniają coraz większych idiotów, czy zwyczajnie ich szkolą na idiotów aby z ludzi robili debili?
Dzwonię w sprawie kuzyna z pytaniem, kiedy Ultimo raczy zwrócić zasądzone od tej firmy 65 zł (zwrot kosztów dla pozwanego), czy jednak trzeba się będzie zwrócić do komornika aby zajął się sprawą i przy okazji zarobił ze 400 zł. Wówczas wyszłoby że te 65 zł kosztuje Ultimo łącznie ponad cztery i pół stówki :)

Dzwonię więc i co słyszę z ust "doradców Ultimo"? W skrócie konkluzje:
- sąd oddalił powództwo więc sprawa umorzona ale dług nie znika i jest obowiązek spłaty na wieki :)
- te 65 zł to będzie... zaliczone na poczet długu - tak, TEGO "długu" gdzie powództwo zostało oddalone :D
- jest wyrok oddalający powództwo ale sąd nie wydał wyroku zwalniającego ze spłaty więc już nawet teraz mogą dług rozłożyć na raty :D

Zdawałem sobie sprawę z faktu, że będą opowiadać różne bzdury, ale przyznam szczerze że takiego kabaretu to absolutnie nie spodziewałem się usłyszeć. Czyżby jakaś "nowa jakość i standardy"?

Ostatnia edycja:
marian.pazdzioch napisał:
Zdawałem sobie sprawę z faktu, że będą opowiadać różne bzdury, ale przyznam szczerze że takiego kabaretu to absolutnie nie spodziewałem się usłyszeć. Czyżby jakaś "nowa jakość i standardy"?
Czemu się dziwisz? Większość dłużników robi z siebie idiotów, gdy wierzyciel zwraca się o zwrot swoich pieniędzy. Tu dłużnikiem jest Ultimo.

Czy podali podstawę prawną tej decyzji czy tylko tak sobie ? może ktoś podpowie co w tej sytuacji można zrobić? Pytam z zupełnej ciekawości.

Dziękuję. Rozumiem że nie trzeba nakazu zapłaty skoro sąd zasądził .

sebastian7777 napisał:
Czy podali podstawę prawną tej decyzji czy tylko tak sobie ?
A jak uważasz, czy istnieje jakakolwiek podstawa prawna tych twierdzeń Ultimo, poza wewnętrznym rozkazem dla pracowników? :)
sebastian7777 napisał:
Rozumiem że nie trzeba nakazu zapłaty skoro sąd zasądził .
Czytaj uważnie. Jest wyrok, w którym sąd zasądza. Do wyroku trzeba tylko klauzulę wykonalności celem wszczęcia egzekucji komorniczej

Dziękuję i powtarzam że pytałem z czystej ciekawości choć życie lubi zaskakiwać:)

Powrót