Dyspozycyjność

• Autor wątku Autor wątku taaniel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

taaniel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam takie pytanie: pracuje jako kucharz w jednej z restauracji typu fast-food, zatrudnilem sie tam poniwaz obowiązuje tam grafik dyspozycyjności(co tydz wpisuje się dyspozycyjność) Chodzi mi o to czy pracodawca bez zgody pracownika moze nakazac temuz pracownikowi pracowac w dzien/dni w ktore ten nie moze badz tez nie chce pracowac. Etat 1/2. dzieki z gory za odpowieć

Może. Ustalanie harmonogramu pracy należy do pracodawcy, a nie do pracowników.

Jeśli ktoś nie chce pracować, to w państwie prawa i sprawiedliwości nie ma przymusu pracy.
W "okresie błędów i wypaczeń" :D było takie popularne powiedzonko: "Gdy Ci praca w piciu/zabawie/leniuchowaniu/bumelce szkodzi, porzuć pracę o co chodzi?"

chodzi mi o to ze wpisuje w grafiku ze nie przyjde w piątek sobote i niedziele(4-6 maja) ale bede pracowal w pon wtorek srode i czwartek(30 kwietnia 1-3 maja + popredni tydz 28 i 29 kwiecien) choc generalnie pracuje kolo 2-3 dni w tyg. i jak sie dowiedzialem nie doostane wolnego i bede pracowal tak:28-30 kwietnia i 1-6 maja majac moze 1 dzien wolnego:/ w pracy obowiązuje grafik a pracodawca mowi ze raczej nie dostane wolnego bo nie ma ludzi.Z calym szacunkiem, ale to juz chyba nie mój problem. Prosze o odp.

Musisz przyjść do pracy tak, jak każe pracodawca, z tym, że w tygodniu należy się Tobie 35 godzin nieprzerwanego odpoczynku i harmonogram musi to uwzględnić. Grafik za okres rozliczeniowy musi być ustalony tak, by nie została przekroczona norma czasu pracy, ale to równie dobrze może znaczyć, że pracuje się po 6 dni przez trzy tygodnie i 2 dni w jednym tygodniu...

Powrót