Dystrybucja kosmetyków z Rosji

• Autor wątku Autor wątku szyfx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szyfx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam pytanie-otóż jestem zainteresowany dystrybucją kosmetyków marki 'x' na terenie Polski. Marka 'x' działa na rynku Rosyjskim już kilka lat.
Chciałbym je sprzedawać poprzez sklep internetowy, natomiast zastanawiam się nad kilkoma rzeczami- niektóre pytania mogą się wydawać dla Was banalne, więc proszę o wyrozumiałość

1."Za zgodność produktów z wymogami oznaczenia CE odpowiada producent, jednak importer wyrobów według Dyrektyw Nowego Podejścia też ma swoje obowiązki. Jego obowiązkiem jest zagwarantowanie, że wyrób spełnia wszystkie wymagania i został oznaczony znakiem CE. Importer jest odpowiedzialny za wyrób wtedy, kiedy producent spoza UE nie posiada na jej terenie swojego upoważnionego przedstawiciela" -Czy dobrze rozumiem, do obrotu tym towarem potrzebuję Deklaracji Zgodności (CE), dla każdego pojedynczego towaru ? Tam jest sporo farb, pędzli, tuszy, lakierów etc. Jeśli tak, to czy jest to długi proces?
2. Czy sama deklaracja zgodnośći wystarczy do dystrybucji takich towarów w Polsce? Czy są jeszcze jakieś urzędy w których muszę dostać zgodę na coś takiego - i czy jest ona wydawana jednorazowo czy za każdym razem ?
3. Jeżeli otrzymam CE na towar i mogę go sprzedawać, to cło płace w Rosji czy w Polsce? Czy zdarzają się sytuacje, że towar staje na granicy i trzeba jechać odbierać go osobiście?
4. Jak się współpracuje z Ruskimi ? :)

Dzięki za każdą odpowiedź! :)

Pozdrawiam

Powrót