Dyżur domowy, ograniczenie swobód do wypoczynku

• Autor wątku Autor wątku golima
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

golima

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam

Chcę ustalić, czy mój dyżur domowy spełnia kryteria „dyżuru ograniczonego” według TSUE i SN.
Mam obowiązek natychmiastowej reakcji, fizycznego przyjazdu do firmy, (np. padnie fizycznie urządzenie, albo wymaga fizycznego restartu) nie mogę pić alkoholu ani wyjechać daleko, gdyż w razie konieczności przyjazdu do firmy musi być to jak najszybciej.
Czy w takiej sytuacji całość dyżurów powinna być traktowana jako czas pracy, a nie zwykły dyżur domowy?

Pracuje 8h "on site". Następnie przez 5h jestem "on call".

Pracodawca ma prawo zlecić dyżur domowy
Art. 151.5. § 1. Pracodawca może zobowiązać pracownika do pozostawania poza normalnymi godzinami pracy w gotowości do wykonywania pracy wynikającej z umowy o pracę w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym przez pracodawcę (dyżur).

§ 2. Czasu dyżuru nie wlicza się do czasu pracy, jeżeli podczas dyżuru pracownik nie wykonywał pracy. Czas pełnienia dyżuru nie może naruszać prawa pracownika do odpoczynku, o którym mowa w art. 132 i 133.

§ 3. Za czas dyżuru, z wyjątkiem dyżuru pełnionego w domu, pracownikowi przysługuje czas wolny od pracy w wymiarze odpowiadającym długości dyżuru, a w razie braku możliwości udzielenia czasu wolnego - wynagrodzenie wynikające z jego osobistego zaszeregowania, określonego stawką godzinową lub miesięczną, a jeżeli taki składnik wynagrodzenia nie został wyodrębniony przy określaniu warunków wynagradzania - 60% wynagrodzenia.

§ 4. Przepisu § 2 zdanie drugie oraz § 3 nie stosuje się do pracowników zarządzających w imieniu pracodawcy zakładem pracy.
Nie mniej jednak muszą być zachowane odpoczynki dobowe i tygodniowe 11/35 h
w twoim wypadku widać ,że 11 h zostaje zachowane bo dyżur trwa tylko 5 h po zakończonej 8 h dniówce
Pracodawca również polecając dyzur powinien pamiętać o równym traktowaniu pracowników
Niektórym pracownikom nie można polecić pełnienia dyżuru np. niepełnosprawny (nie zawsze), opiekujący sie dzieckiem do lat 4 , prac. w ciąży

Dzień Dobry

Przytoczyłeś przepis dotyczący dyżuru domowego, ale mój przypadek nie spełnia definicji dyżuru domowego według TSUE i SN.

Muszę być w gotowości natychmiastowej, nie mogę wyjechać, muszę być trzeźwy i w stanie dojechać do firmy ASAP. To oznacza istotne ograniczenie swobody, więc nie jest to dyżur domowy w rozumieniu art. 151⁵ §3 KP, tylko dyżur ograniczony – a ten zgodnie z TSUE C-518/15, C-344/19 i C-580/19 jest traktowany jako czas pracy. I tutaj szukam potwierdzenia, czy mogę mieć rację ?

U nas innych przepisów niestety nie ma
Jeżeli chcesz aby ten czas został zakwalifikowany jako czas pracy proponuje napisać skargę do PIP i po odpowiedzi na twoją korzyść wnieść sprawę do sadu pracy
Każdy dyżur jest ograniczeniem swobody

Ostatni punkt trafia w sedno problemu. Skoro jeden i drugi ogranicza swobodę do wypoczynku to dlaczego za jeden płacą a za drugi nie płacą. Moga Cie zmusić do pracy po 13h z czego 5h jest w domu. Oczywiście tak za ten w domu wystąpienia interwencji jest liczony czas pracy w nadgodzinach. Chory przepis i nie dziwota że TSUE ma zdrowe podejście do tego tematu.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy dyżur w wyznaczonych godzinach o ustalonych grafika o przy musie interwencji może być zawieranie na umowę cywilno prawna. Bo poprawcie mnie, ale przy takich wytycznych tutaj ewidentnie występuje stosunek pracy i dyżur winien występować tylko na UOP. Zgadza się?

golima napisał:
dyżur winien występować tylko na UOP. Zgadza się?
Zgadza sie - przepisy dotyczą umowy o prace
Niemniej jednak przy umowie zleceniu również zlecający jak i zleceniobiorca mogą pewne rzeczy ustalić i dokonać odpowiednich zapisów w umowie zlecenia, np. często zapisuje się odpowiednie zapisy które dotyczą wyjazdów (podróż służbowa ).

Powrót