Dyżur szkolny pełniony przez nauczyciela - łamanie regulaminu ?

• Autor wątku Autor wątku Dumlix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dumlix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

W mojej szkole, jest publicznie pokazany regulamin dyżurów jakie "wypełniają" nauczyciele. W regulaminie jest punkt o tym że nauczyciel nie może zajmować się sprawami postronnymi, takie jak rozmowa z drugim nauczycielem. Nauczyciele w mojej szkole w ogóle nie przestrzegają się tego i notorycznie rozmawiają na przerwach, czasami po prostu stojąc w jednym miejscu, mówiąc do siebie, i nie rozglądając się. Czy mogę to nauczycielom wytknąć i co mogę z tym zrobić ?

W regulaminie tym też jest wspomniane gdzie nauczyciele powinni pełnić dyżury ( na boisku ). Jest tam wymienione miejsce "od zewnętrznej strony kuchni", nikt tam nigdy nie dyżuruje, a kiedy jestem już w tym miejscu z kolegami to nauczyciele nas wyganiają ponieważ jak mówią "nikt tu nie dyżuruje". Przytoczę tutaj kolejny punkt ( lecz bardziej w moim rozumowaniu ponieważ nie pamiętam jak dokładnie tam było napisane ), coś w stylu "zastaw się a postaw się, ale i tak każde miejsce musi być pod opieką nauczyciela".

To koniec, czy mogę coś z tym zrobić ?

Pozdrawiam

Powiedzieć rodzicom, dyrektorowi, wychowawcy. Z doświadczenia wiem, że nauczyciele i sumienne pełnienie ich dyżurów to się zazwyczaj nie dodaje.

Pewnie do póki sobie nikt nic nie rozbije/rozwali to się nic nie zmieni, no ale można próbować.

Z tymi postronnymi zajęciami trochę chyba przesadzasz. Co do reszty skarga do dyrektora tyle, ze którego nauczyciela chcesz skarżyć?

Powrót