Dziadek zmarl przed ojcem ale sprawa spadkowa byla pozniej

• Autor wątku Autor wątku nagly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nagly

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam taką sprawę:
- 4 lipca 2017 zmarł mi dziadek
- 3 sierpnia 2017 zmarł mi ojciec, syn dziadka zmarłego 4 lipca 2017

11 sierpnia 2017 zrobiliśmy notarialny akt poświadczenia dziedziczenia spadku po ojcu . Złożyłem deklarację SD-Z2 w miejscu zamieszkania ojca z datą nabycia 3 sierpnia 2017 i datą powstania obowiązku podatkowego 11 sierpnia 2017.

Jeśli chodzi o dziadka to postanowienie sądowe o nabyciu praw do spadku zostało wydane 16 września 2021. Technicznie to ojciec odziedziczył po swoim ojcu (moim dziadku) a dopiero później ja po ojcu.

Chciałem zgłosić spadek po dziadku i złożyć kolejną deklarację SD-Z2 w miejscu zamieszkania ojca z datą nabycia 3 sierpnia 2017 (data śmierci ojca) i datą powstania obowiązku podatkowego 24 września 2021 (data postanowienia sądowego + 8 dnia na uprawomocnienie) i moim ojcem jako spadkodawcą (nie dziadkiem). Jednak tamtejszy US stwierdził że taka deklaracja jest nieprawidłowo wypełniona. Stwierdzili że termin wypełnienia SD-Z2 minął po 12 miesiącach od śmierci dziadka ponieważ 6 miesięcy od śmierci dziadka oznacza automatyczne przyjęcie spadku. Zasugerowali złożenie korekty oryginalnej deklaracji i złożenie wyjaśnienia dlaczego składam deklarację po terminie i prośby o przywrócenie terminu. W przypadku odrzucenia prośby stwierdzili że trzeba będzie złożyć deklarację SD-3. Na szczęście spadek jest poniżej kwoty wolnej dla pierwszej grupy podatkowej więc i tak nie powinno być podatku.

Natomiast stanowisko urzędu skarbowego wydaję mi się dziwne. Dlaczego korekta deklaracji SD-Z2 z 11 sierpnia 2017? Przecież w tamtym terminie nie było jeszcze 6u miesięcy od śmierci dziadka więc nie bylo jeszcze przyjecia spadku.

Poza tym w kilku miejscach w internecie znalazłem, że korekta jest do poprawy błędu w deklaracji jak wycena zgłoszonego składnika. Ale zgłoszenie nowych składników spadku to nowa deklaracja a nie korekta starej. Chociażby ten artykul: [...]

Odnoszę wrażenie, że urząd cześciowo miał rację. Oryginalną deklarację po ojcu zgłosiłem 11 sierpnia 2017 a spadek po dziadku to ujawnienie nowego składnika spadku po ojcu więc 6 miesięczny termin złożenia SD-Z2 już teoretycznie minął (6 miesięcy od aktu notarialnego?). W tym artykule: [...] znalazłem, że dalej przysługuje zwolnienie jeśli nabywca zgłosi te rzeczy lub prawa majątkowe naczelnikowi urzędu skarbowego nie później niż w terminie 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedział się o ich nabyciu, oraz uprawdopodobni fakt późniejszego powzięcia wiadomości o ich nabyciu.

Teraz mam wątpliwości jak złożyć deklarację SD-Z2 w zakresie spadku po dziadku. Z tego co znalazłem w różnych artykułach w internecie:
- składam nową deklarację SD-Z2 (nie korektę starej) w której wykazuje składniki majątku po dziadku
- spadkodawcą w tej deklaracji będzie mój ojciec (nie dziadek)
- data powstania obowiązku podatkowego: mam ochotę wpisać datę uprawomocnienia postanowienia sądowego ale może prawidłowa to data aktu + 6 miesięcy albo data aktu?
- czy jako uprawdopodobnienie powzięcia o nabyciu spadku to po prostu sądowe stwierdzenie nabycia spadku czy muszę pisać jakieś oświadczenie?

Extra pytanie, skoro spadek mieści się sie w kwocie wolnej dla pierwszej grupy podatkowej to czy mogę to całkowicie zignorować? Ze strony https://www.gov.pl/web/gov/zloz-zez...lub-praw-majatkowych-formularz-podatkowy-sd-3 w sekcji "kto nie składa" jest zapis że jeśli wartość mieści się w kwocie wolnej to nie trzeba nawet składać SD-3.

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nagly napisał:
Stwierdzili że termin wypełnienia SD-Z2 minął po 12 miesiącach od śmierci dziadka ponieważ 6 miesięcy od śmierci dziadka oznacza automatyczne przyjęcie spadku.
Niezłe kwiatki... Podali Ci termin który dotyczył by Twojego ojca gdyby on nadal żył! A właściwie nie dotyczył by nawet Twojego ojca gdyby on nadal żył bo to nieprawda że zgłoszenie SD-Z2 można złożyć już od chwili przyjęcia spadku. Można je złożyć tylko w terminie 6 miesięcy:
1) od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku,
2) lub od dnia zarejestrowania aktu poświadczenia dziedziczenia,
3) lub od dnia wydania europejskiego poświadczenia spadkowego,
z zastrzeżeniem że:
Art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn
2. Jeżeli nabywca dowiedział się o nabyciu własności rzeczy lub praw majątkowych po upływie terminów, o których
mowa w ust. 1 pkt 1 lub ust. 1a, zwolnienie, o którym mowa w ust. 1, stosuje się, gdy nabywca zgłosi te rzeczy lub prawa
majątkowe naczelnikowi urzędu skarbowego nie później niż w terminie 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedział się o ich
nabyciu, oraz uprawdopodobni fakt późniejszego powzięcia wiadomości o ich nabyciu.
Ty nie zgłaszasz nabycia spadku po dziadku bo nie jesteś jego spadkobiercą a tylko po swoim ojcu. Masz też w nosie terminy podatkowe które mogły by biec dla Twojego ojca ponieważ zmarł on zanim urząd skarbowy wszczął jakiekolwiek postępowanie w jego sprawie jako podatnika.
nagly napisał:
składam nową deklarację SD-Z2 (nie korektę starej) w której wykazuje składniki majątku po dziadku
Tak, nowe zgłoszenie SD-Z2 z wykazaniem tylko tych dodatkowych składników które Twój ojciec nabył w spadku po Twoim dziadku a które Ty następnie nabyłeś w spadku po swoim ojcu.
Na przykład. Załóżmy że Twój dziadek był właścicielem samochodu osobowego w udziale 1/1 czyli był jego jedynym właścicielem. Twój ojciec dziedziczył po Twoim dziadku 1/2 część spadku wedlug postanowienia sądu. Natomiast Ty dziedziczyłeś po swoim ojcu 1/3 część spadku według aktu poświadczenia dziedziczenia.
1/1*1/2*1/3=1/6, Wtedy w odpowiednim polu drugiego zgłoszenia SD-Z2 wpisujesz ułamek 1/6 (wielkość nabywanego udziału w samochodzie).
Drugi przykład: Załóżmy że Twój dziadek i Twój ojciec byli współwłaścicielami nieruchomości niezabudowanej, dziadek w udziale 1/5 a ojciec w udziale 1/20. W pierwszym zgłoszeniu wykazałeś więc nabycie udziału 1/20*1/3 = 1/60 a w drugim zgłoszeniu wykażesz nabycie tylko dodatkowego udziału 1/5*1/2*1/3 = 1/30 w prawie własności tej nieruchomości.

nagly napisał:
spadkodawcą w tej deklaracji będzie mój ojciec (nie dziadek)
Tak, Twój ojciec. Jesteś spadkobiercą tylko swojego ojca.
nagly napisał:
data powstania obowiązku podatkowego
Data powstania obowiązku podatkowego to data zarejestrowania aktu poświadczenia dziedziczenia po Twoim ojcu a data nabycia to data śmierci Twojego ojca. Całą pierwszą stronę zgłoszenia SD-Z2 oraz pole "H" wypełniasz tak samo jak w pierwszym zgłoszeniu.

nagly napisał:
Extra pytanie, skoro spadek mieści się sie w kwocie wolnej dla pierwszej grupy podatkowej to czy mogę to całkowicie zignorować? Ze strony https://www.gov.pl/web/gov/zloz-zezn...podatkowy-sd-3 w sekcji "kto nie składa" jest zapis że jeśli wartość mieści się w kwocie wolnej to nie trzeba nawet składać SD-3.
Gdybyś był bezpośrednim spadkobiercą dziadka to wtedy nie musiał byś składać zgłoszenia o nabyciu rzeczy i praw w spadku po dziadku jeśli ich wartość przypadająca na Twój udział spadkowy jest nie większa od kwoty wolnej. Ty jednak nie jesteś spadkobiercą dziadka. Jako podatnik możesz teraz zgłosić nabycie przez siebie dodatkowego majątku w spadku po swoim ojcu, z powodu późniejszego potwierdzenia jego praw do spadku po jego ojcu. Robisz to zgodnie z art. 4a ust. 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn. Powinieneś to zrobić jeśli suma zgłoszonego wcześniej przez Ciebie majątku oraz dodatkowego majątku przekracza kwotę wolną. Nie składasz korekty poprzedniego zgłoszenia a tylko nowe zgłoszenie. W polu uwag zgłoszenia SD-Z2 wpisujesz:
Dopiero w dniu 24 września 2021 w którym uprawomocniło się postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku przez mojego ojca po moim dziadku (kopia w załączeniu) dowiedziałem się w sposób miarodajny że w/w składniki majątkowe należące do mojego dziadka wchodziły dodatkowo w skład spadku po moim ojcu którego jestem spadkobiercą (na podstawie aktu poświadczenia dziedziczenia z dnia 11 sierpnia 2017 r.). Pierwsze zgłoszenie SD-Z2 (kopia w załączeniu) o nabyciu spadku po moim ojcu złożyłem w dniu .................... Niniejszym składam drugie odrębne zgłoszenie SD-Z2 zgodnie z art. 4a ust. 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn czyli z zachowaniem terminu 6-ciu miesięcy od daty dowiedzenia się o nabyciu dodatkowych składników majątku w spadku po moim ojcu.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź, ta data powstania obowiązku zgodna z datą aktu notarialnego jest bardzo nieintuicyjna - data powstania obowizku 4 lata wcześniejsza niż faktyczne nabycie spadku po dziadku.

W każdym razie widzę że w uwadze odnoszę się do załączonego postanowienia sądu o stwierdzenie nabycia spadku więc pewnie złożenie przez internet odpada? Tam chyba nie da się załączników dodawać?

nagly napisał:
data powstania obowiązku zgodna z datą aktu notarialnego jest bardzo nieintuicyjna
Skoro zgłaszasz nabycie rzeczy i praw w spadku po Twoim ojcu to data powstania obowiązku podatkowego wynika z dokumentu potwierdzającego nabycie przez Ciebie spadku po Twoim ojcu.
nagly napisał:
Tam chyba nie da się załączników dodawać?
W elektronicznym formularzu SD-Z2 niestety nie zaimplementowano możliwości dodawania załączników. W polu "Uwag" elektronicznego formularza SD-Z2 można wpisać maksymalnie 950 znaków. To nawet dosyć sporo. Mam więc taki pomysł że zamiast wyrazów "(kopia w załączeniu)" można podać dane identyfikujące dany dokument. Sądy i notariusze są zobligowani przesyłać właściwym urzędom skarbowym dokumenty potwierdzające prawa do spadku więc możliwe że urząd nie będzie ich od Ciebie wymagać skoro w zgłoszeniu będą podane dane umożliwiające ich odszukanie.
Na przykład:
W dniu 24 września 2021 r. uprawomocniło się postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku przez mojego ojca po moim dziadku Józefie Dąbrowskim (Postanowienie Sądu Rejonowego w Wałbrzychu z dnia 16 września 2021 sygn. akt I Ns 1014/21) i stąd też dopiero w tym dniu dowiedziałem się w sposób miarodajny że w/w składniki majątkowe należące najpierw do mojego dziadka wchodziły następnie w skład spadku po moim ojcu którego jestem spadkobiercą na podstawie aktu poświadczenia dziedziczenia z dnia 11 sierpnia 2017 r. (akt sporządzony przez notariusza Arkadiusza Wista w Katowicach, rep. A nr 1251/17). Pierwsze zgłoszenie SD-Z2 o nabyciu spadku po moim ojcu złożyłem w dniu ................ Niniejszym składam drugie odrębne zgłoszenie SD-Z2 zgodnie z art. 4a ust. 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn czyli z zachowaniem terminu 6-ciu miesięcy od daty dowiedzenia się o nabyciu dodatkowych składników majątku w spadku po moim ojcu.

Najlepiej przygotowywać ten tekst w takim edytorze gdzie widać ile znaków już się wpisało, żeby nie przekroczyć 950 znaków.
I jeszcze jedna uwaga - gdy w formularzu elektronicznym SD-Z2 kliknąłem zapisz i zakończ później (zamiast wyślij) to pole uwag nie zostało zapamiętane w kopii roboczej zgłoszenia. Przed wysłaniem zgłoszenia trzeba się więc upewnić że pole uwag nie jest puste lub ponownie wkleić w nie tekst z notatnika. Dzisiaj akurat sprawdziłem jak to działa bo miałem do zrobienia zgłoszenie darowizny sprzed trzech miesięcy.

Portal Podatkowy

Ostatnia edycja:
Powrót