Dział ogłoszeniowy - pomocy!

• Autor wątku Autor wątku kubawe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubawe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Jeżeli założyłem temat w złym dziale, to proszę o przeniesienie, jestem nowy na forum i jeszcze nie ogarnąłem wszystkiego, z góry przepraszam za kłopot.

Na jednym z nowo-powstałych polskich for perkusyjnych zarzuciłem propozycją, aby dział z ogłoszeniami trochę urozmaicić. Mam na myśli stworzenie coś na wzór allegro, pomijając opodatkowanie kupionych lub sprzedanych rzeczy. Forum oraz administracja nie otrzymywałaby żadnych korzyści majątkowych. Jednakże pobierała dane osobowe od użytkowników. Chciałem zapytać jak taki dział może funkcjonować od strony prawnej? Mam na myśli to, czy administracja ponosi odpowiedzialność w razie jakiegokolwiek oszustwa? Czy wystarczy zawrzeć punkt w regulaminie tego działu informujący o tym, że administracja nie ponosi odpowiedzialności? Jak też powinien wyglądać taki regulamin? Następnym problemem to brak statusu prawnego portalu, czy trzeba go ustalić czy nie? Poza tym jak już pisałem, będziemy zbierać dane użytkowników, imiona, nazwiska oraz adresy. Jak to wygląda jeśli chodzi o politykę prywatności, jak zapewnić bezpieczeństwo danych oraz jakie są konsekwencje, jeżeli administracja forum nie zapewni odpowiedniego bezpieczeństwa?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jakub Wenerski

kubawe napisał:
Na jednym z nowo-powstałych polskich for perkusyjnych...
forum, jako świadczące usługę dla użytkowników (umożliwianie wypowiadania się) jest tym samym usługodawcą w rozumieniu USTAWY z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną" - zwana dalej uśude. Jeśli twórcy forum jeszcze się z nią nie zapoznali - powinni to zrobić jak najszybciej.
Mam na myśli stworzenie coś na wzór allegro, pomijając opodatkowanie kupionych lub sprzedanych rzeczy. (...) Jednakże pobierała dane osobowe od użytkowników. Chciałem zapytać jak taki dział może funkcjonować od strony prawnej?
uśude zezwala usługodawcy na przetwarzanie danych osobowych w zakresie świadczenia usługi.
Mam na myśli to, czy administracja ponosi odpowiedzialność w razie jakiegokolwiek oszustwa? Czy wystarczy zawrzeć punkt w regulaminie tego działu informujący o tym, że administracja nie ponosi odpowiedzialności?
uśude warunkowo wyłącza odpowiedzialność świadczącego usługę (właściciel, administracja portalu) - więcej Art.14. Zapis umieszcza się w regulaminach zwyczajowo w celach informacyjnych, nie ma on znaczenia, gdyż i tak decyduje tu uśude oraz zachowanie administracji.
Jak też powinien wyglądać taki regulamin?
trzeba poczytać regulaminy innych for, można też poszukać wątków o regulaminach w 'Archiwum' lub opcją 'Szukaj' - w tym dziale lub w dziale Autorskim. Sporo tego było...
Następnym problemem to brak statusu prawnego portalu, czy trzeba go ustalić czy nie?
jeśli portal (forum) nie zawiera na bieżąco materiałów prasowych, jak artykuły dziennikarskie, newsy, opinie, komentarze, etc. to nie ma konieczności do rejestrowania go jako wydawnictwo prasowe.

Powrót