Dział spadku, a długi spadkowe.

• Autor wątku Autor wątku PolinaKa91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PolinaKa91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Zgodnie z przepisami prawa do momentu działu spadku występuję solidarna odpowiedzialność za długi spadkowe.
Proszę o informację jak interpretować sytuację po dokonaniu działu spadku. Czy będę odpowiadać za długi zgodnie z należnym mi spadkiem tj. 1/3 mieszkania - wartość około 100 tys. PLN, czy jeżeli w momencie działu spadku własność przeniesiona zostanie całkowicie na kogoś innego, a ja nie uzyskam żadnych składników z masy spadkowej to nadal odpowiadam do wartości 100 tys. PLN, czy tylko do tej wartości, którą faktycznie uzyskałam w wyniku działu spadku w tym przypadku to 0 PLN?

Po dziale spadku każdy odpowiada za długi spadkowe w takim ułamku, w jakim nabył spadek. Nawet jak umownie zostanie to zmienione pomiędzy spadkobiercami, to wierzyciel i tak ma prawo egzekwować do wysokości nabytego udziału w spadku (o ile ten co umownie przejął dług nie wywiązał się z zobowiązania).
jeżeli w momencie działu spadku własność przeniesiona zostanie całkowicie na kogoś innego, a ja nie uzyskam żadnych składników
Bez obowiązku spłaty? To Twój wolny wybór a nie przymus. Masz prawo zbyć darmo nabyty majątek, ale przed wierzycielem nadal odpowiadasz za dług.

Dziękuję.
Źle opisałam kwestie przeniesienia własności. Miałam na myśli, że jeden ze spadkobierców staje się jedynym właścicielem mieszkania na skutek działu spadku. Oznacza to, że pozostali mimo wszystko nadal odpowiadają za 1/3 potencjalnego długu? Oczywiście maksymalnie do kwoty otrzymanego spadku w związku z przyjęciem go z dobrodziejstwem inwentarza?

Jeszcze pojawia się jedno pytanie, czy podział nieruchomości po 1/3 dla każdego ze spadkobierców traktowane jest jako całkowity dział spadku, czy częściowy?

Oznacza to, że pozostali mimo wszystko nadal odpowiadają za 1/3 potencjalnego długu?
Tak. Bez znaczenia jest czy swój udział zbyli darmo, ze spłatą czy nabyli inny przedmiot spadku.
Oczywiście maksymalnie do kwoty otrzymanego spadku w związku z przyjęciem go z dobrodziejstwem inwentarza?
Do wartości nabytych aktywów. Jak długi przewyższają wartość aktywów, to nie na na co czekać, tylko sporządzać spis czy wykaz inwentarza.
czy podział nieruchomości po 1/3 dla każdego ze spadkobierców traktowane jest jako całkowity dział spadku, czy częściowy?
Częściowy jest wtedy, gdy nie dzielicie całości majątku spadkowego a tylko wybrane aktywa. A to co wyżej piszesz, to nie jest dział spadku, skoro każdy nabył po 1/3 w wyniku spadkobrania (a piszesz o mieszkaniu). Niektórych nieruchomości nie da się podzielić na 3 (jak mieszkanie w bloku). Pozostaje zniesienie współwłasności.

Powrót