Dział spadku, a śmierć uczestnika i testament.

• Autor wątku Autor wątku Jolkajolka112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jolkajolka112

Użytkownik
Odpowiedzi
86
Witam, proszę o informację. Postępowanie o dział spadku (dom) trwa od 2020r.
W listopadzie tego roku jeden z uczestników zmarł. W 2017 r. napisał testament odręczny wskazując mnie jako spadkobiercę w razie jego śmierci. Ten testament jest w moim posiadaniu.
Kiedy i gdzie powinnam złożyć ten Testament? Czy do toczącej się już sprawy, czy nowy/odrębnie wniosek o nabycie spadku z zapisu? W Internecie było coś, że do „Sądu spadku”, tutaj przeczytałam info, że dopiero po 6 miesiącach. Może ktoś poratować wiedzą?

Ktoś coś wie? Niema żadnych uregulowań? Przecież takie sytuacje musiały się zdarzać.

Ilu spadkobierców ustawowych jest po tej zmarłej osobie?
I czy byliby oni chętni do stawienia się do notariusza w celu sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia na podstawie testamentu czy może spowodowałoby to ich sprzeciw?

1) Spadek (dom + działka) nabyło sądownie w równych częściach po 1/3 rodzeństwo
2) 1 spadkobierca zmarł, po nim tę jego 1/3 cz. odziedziczyło 2 dorosłych dzieci. 2 spadkobierczyni zmarła i dziedziczyłam ja, 3 spadkobierca samotny, bezdzietny, zamieszkiwał w tym domu.
3) Ten zamieszkujący (3) napisał testament odręczny wskazując mnie jako spadkobiercę
4) W 2019 r. złożyłam wniosek o dział tego spadku. I sprawa odbyła się w 2020r.
- uczestnicy: syn i córka po zmarłym do którego należała 1/3, oraz zamieszkujący tam mój spadkodawca
6) W listopadzie tego roku zmarł 3 spadkobierca, który zapisał mi swoją część.
7) Żyjący uczestnicy; X nie odbiera wezwań z Sądu, Y nie chce tego domu bo trzeba remontować, ale wyczuła kasę i wynajęła adwokata. Oboje X i Y przez lata tam mieszkali, nie konserwowali aż zniszczał i się wyprowadzili. Więc ugodowo u Notariusza się z nimi nie da, poza tym nie wiedzą o tym testamencie. Ja mieszkam daleko, dom jest w turystycznej miejscowości, gdzie nieruchomości są drogie.

Powinnaś do sądu prowadzącego dział spadku napisać pismo procesowe (wskazać sygn. akt sprawy działowej) zatytułowane - Zawiadomienie o śmierci uczestnika postępowania.
W dniu xx.xx.xxxx r. zmarł uczestnik w/w postępowania o dział spadku - [imię i nazwisko].
Dowód - poświadczona przez notariusza za zgodność z oryginałem kopia odpisu skróconego aktu zgonu [imię i nazwisko] (zał. nr 1).
Zgodnie z art. 174 §1 pkt 1 w zw. z art. 13 § 2 k.p.c. sąd zawiesza postępowanie z urzędu w razie smierci strony.
Sąd wtedy zawiesi postępowanie o dział spadku i zawiadomi o tym wszystkich uczestników tego postępowania.

U notariusza możesz dokonać otwarcia i ogłoszenia testamentu. Potrzebny będzie odpis skrócony aktu zgonu spadkodawcy. Z tej czynności notariusz sporządza protokół w formie aktu notarialnego.
W protokole powtórzone są postanowienia zawarte w testamencie. Notariusz automatycznie przesyła jeden wypis tego protokołu do sądu spadku. Dla siebie weź trzy wypisy tego protokołu.
Oryginał testamentu stanowi załącznik do protokołu i pozostaje w kancelarii notarialnej. Dlatego wcześniej warto sobie zeskanować ten testament w wysokiej rozdzielczości (co najmniej 600 dpi) oraz poświadczyć u notariusza jego kserokopię.

Tego samego dnia możesz złożyć przed notariuszem ustnie do protokołu oświadczenie o przyjęciu z dobrodziejstwem inwentarza spadku przypadającego Ci na podstawie testamentu.
Wypis tego protokołu także notariusz sam prześle do sądu spadku. Dla siebie weź trzy wypisy tego protokołu.

Jeśli spadkodawca pozostawił długi w spadku to do sądu spadku, czyli sądu rejonowego właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy, powinnaś złożyć prywatny wykaz inwentarza spadku.

Następnie do sądu spadku składasz wniosek o stwierdzenia nabycia spadku na podstawie testamentu.
Do wniosku musisz załączyć odpis skrócny aktu zgonu oraz wypis protokołu z ogłoszenia testamentu i wypis protokołu z oświadczeniem o przyjęciu spadku.
Jako uczestników wskażesz we wniosku spadkobierców którzy dziedziczyli by po zmarłym ustawowo gdyby nie było testamentu.

Gdy sąd spadku po przeprowadzeniu rozprawy wyda postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, wtedy po uprawomocnieniu się tego postanowienia napiszesz do sądu prowadzącego sprawę o dział spadku pismo procesowe (wskazać sygn. akt sprawy działowej) zatytułowane - Zawiadomienie o ustaleniu spadkobiercy zmarłego uczestnika.
W dniu yy.yy.yyyy r. uprawomocniło się Postanowienie Sądu Rejonowego w [miejscowść] z dnia [data wydania postanowienia] o sygn. akt [akta] stwierdzające nabycie spadku po [imię i nazwisko spadkodawcy] przeze mnie w całości.
Dowód - odpis w/w postanowienia sądu (zał. nr 1).
Zgodnie z art. 180 §1 pkt 1 w zw. z art. 13 § 2 k.p.c. sąd podejmuje zawieszone postępowanie z urzędu z chwilą wskazania następców prawnych zmarłego.
Sąd wtedy podejmie postępowanie o dział spadku i zawiadomi o tym wszystkich uczestników tego postępowania.

Bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienie :) Jeszcze jedno dla mnie ważne pytanie: czy Notariusz może być z mojego miasta czy MUSI być z miasta zgonu, lub umiejscowienia domu? Już napisałam; mieszkam daleko, ok. 500 km.

Można wybrać dowolnego notariusza z dowolnej miejscowości w Polsce.

Przepraszam, że zawracam jeszcze głowę:roza: darmowy radca prawny, powiedział mi, że u Notariusza muszą się stawić wszyscy spadkobiercy i że można prosto do Sądu o nabycie spadku. Można załączyć kopie dla wszystkich, lub kopie potwierdzone przez Notariusza. Jak to jest w końcu? Może tak i tak?

Jolkajolka112 napisał:
że u Notariusza muszą się stawić wszyscy spadkobiercy
Musieli by stawić się wszyscy gdyby notariusz sporządzał Akt poświadczenia dziedziczenia. Natomiast w celu ogłoszenia testamentu i przyjęcia spadku tylko Ty jesteś wymagana u notariusza.

Jolkajolka112 napisał:
i że można prosto do Sądu o nabycie spadku
To prawda że można pominąć ogłoszenie testamentu przez notariusza i pominąć przyjęcie spadku u notariusza i można zamiast tego od razu złożyć wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku.
Wskazałem Ci jednak te procedury notarialne z kilku powodów. Ogłoszenie testamentu u notariusza spowoduje że testament odręczny jest zabezpieczony (przed zagubieniem, uszkodzeniem) a zamiast niego posługujesz się tylko wypisami protokołu z ogłoszenia testamentu. Osobiście bałbym się wysyłać do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku listem poleconym jeśli jest w nim jedyny egzemplarz testamentu.
Natomiast przyjęcie spadku u notariusza powoduje wyznaczenie bliższego terminu rozprawy i daje Ci możliwość złożenia wykazu inwentarza od razu po przyjęciu spadku (jeśli jest to konieczne z powodu długów w spadku).

Jolkajolka112 napisał:
Można załączyć kopie dla wszystkich, lub kopie potwierdzone przez Notariusza.
Dla uczestników postępowania wystarczy załączyć do wniosku zwykłe kserokopie - wniosku i załączników wniosku.

Ostatnia edycja:
Przepraszam, że na raty ale miałam inne trudne sprawy na głowie. Proszę jeszcze o radę:
- w sprawie tego wykazu inwentarza.
Spadkodawca miał długi. Ja wiem o energii (ok. 1000 zł), Prowident jakieś 600 z odsetkami będzie więcej i pismo od komornika, ale nie wiem za co i ile. Jednak ta 1/3 część domu jest sporo więcej warta, ale dojdzie jeszcze podatek od spadku.:(
Czy w „prywatnym wykazie inwentarza” muszę podać m2 tej 1/3 domu? Stare meble, lodówkę itp. też? Czy to musi zrobić Komornik?
- sprawa o nabycie spadku. Jeśli jeden z uczestników nie odbierze zawiadomienia (listu) z Sądu, to sprawa się odbędzie? Gdzieś czytałam, że Sąd wysyła wezwania do skutku, a jak nie będzie skutku to co wtedy?
Czemu i czy zawsze Sąd spadku czeka 6 miesięcy nim odbędzie się sprawa?

Sklero_San napisał:
Musieli by stawić się wszyscy gdyby notariusz sporządzał Akt poświadczenia dziedziczenia. Natomiast w celu ogłoszenia testamentu i przyjęcia spadku tylko Ty jesteś wymagana u notariusza.

W praktyce Notariusze nie stosują takiego rozwiązania. Dla nich obydwa "terminy" oznaczają jedno: ogłoszenie testamentu w obecności wszystkich spadkobierców. Przynamniej 5 których ja pytałam. Zamykam wątek i dziękuję za pomoc.

Jolkajolka112 napisał:
Dla nich obydwa "terminy" oznaczają jedno: ogłoszenie testamentu w obecności wszystkich spadkobierców.
To jest jakaś nadinterpretacja prawa.
Znalazłem informacje na stronie Krajowej Rady Notarialnej:
Otwarcie i ogłoszenie testamentu przez notariusza może mieć charakter samoistny
jako odrębna czynność notarialna oraz jako czynność również samodzielna
poprzedzająca sporządzenie przez notariusza protokołu dziedziczenia i następnie
aktu poświadczenia dziedziczenia
.
(...)
O terminie otwarcia i ogłoszenia nie zawiadamia się osób zainteresowanych,
jednakże mogą być obecne przy tej czynności i wtedy w protokole otwarcia i
ogłoszenia testamentu zamieszcza się ich dane osobowe.

W sytuacji sporządzenia protokołu otwarcia i ogłoszenia testamentu, który poprzedza
sporządzenie aktu poświadczenia dziedziczenia
, zaleca się udział w tym protokole
wszystkich spadkobierców ustawowych oraz wszystkich osób, których dotyczą
rozrządzenia testamentowe.
W tym ostatnim zdaniu mowa jest o zaleceniu a nie o obowiązku. Poza tym widać że to zalecenie dotyczy tylko takiego otwarcia i ogłoszenia testamentu które bezpośrednio poprzedza sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. To znaczy wtedy gdy ogłoszenie testamentu jest sporządzane w tym samym dniu i w tej samej kancelarii co protokół dziedziczenia. Możesz to wydrukować i wskazać notariuszowi.
Art. 649 kodeksu postępowania cywilnego
§ 1. Sąd albo notariusz otwiera i ogłasza testament, gdy ma dowód śmierci spadkodawcy.
§ 2. O terminie otwarcia i ogłoszenia nie zawiadamia się osób zainteresowanych, jednakże mogą one być obecne przy tej czynności.
Według komentarza kpc pod redakcją prof. dr hab. Andrzeja Marciniaka (tom III, wyd. 2019 r.) §2 tego artykułu stosuje się zarówno do ogłoszenia testamentu przez sąd jak i przez notariusza.
Natomiast zgodnie z art. 652 kpc wystarczy że notariusz zawiadomi tylko określone osoby:
Art. 652 kpc
O dokonanym otwarciu i ogłoszeniu testamentu sąd spadku albo
notariusz zawiadamia w miarę możności osoby, których rozrządzenia testamentowe dotyczą, oraz
wykonawcę testamentu, tymczasowego przedstawiciela i kuratora spadku.
Notariusz niezwłocznie zawiadamia o tym sąd spadku, przesyłając odpis sporządzonego protokołu.
W Twoim przypadku, jesteś jedyną osobą której dotyczą rozrządzenia testamentowe więc oprócz Ciebie notariusz nie miałby nawet kogo zawiadamiać o otwarciu testamentu.

Jolkajolka112 napisał:
Czy w „prywatnym wykazie inwentarza” muszę podać m2 tej 1/3 domu?
W wykazie inwentarza (i tak samo jest w przypadku spisu inwentarza) musi być ujęty cały majtek spadkowy czyli to co dziedziczą łącznie wszyscy spadkobiercy. W Twoim przypadku, jeśli jesteś jedynym dziedziczącym spadkobiercą, a do wujka należał udział 1/3 w nieruchomości to można w polu nr 4 formularza wykazu inwentarza napisać:
1) Udział 1/3 we współwłasności nieruchomości, nr KW: LU1I/845847958/9 - wartość 100000 PLN,
2) Własność ruchomego wyposażenia w/w nieruchomości - wartość - 10000 PLN,

Nie podawał bym metrażu powierzchni użytkowej przypadającej na 1/3 udziału. A jeśli już to lepiej jako powierzchnię użytkową całego budynku żeby nie było to mylnie zrozumiane. Na przykład:
1) Udział 1/3 we współwłasności nieruchomości, nr KW: LU1I/845847958/9, całkowita pow. użytk. budynków mieszkalnych 180 m2, innych budynków 35m2 - wartość udziału 129000 PLN,

Jolkajolka112 napisał:
Stare meble, lodówkę itp. też? Czy to musi zrobić Komornik?
Można samemu. Po prostu uwzględniasz ceny rynkowe tych rzeczy czyli za ile rzeczywiście można je sprzedać. Zależy to od stopnia zużycia rzeczy i popytu na nie. W ostateczności uwzględnia się wartość surowców wtórnych możliwą do pozyskania z danej rzeczy jeśli jest ona większa od wartości użytkowej rzeczy w normalnym jej przeznaczeniu.

Jolkajolka112 napisał:
Jednak ta 1/3 część domu jest sporo więcej warta, ale dojdzie jeszcze podatek od spadku.
W takim przypadku nie musisz składać wykazu inwentarza bo jeżeli aktywa spadku przewyższają długi to i tak musisz spłacić całość długów spadkodawcy.
Wykaz inwentarza (spis inwentarza) ogranicza odpowiedzialność spadkobiercy za długi wtedy gdy długi są większe niż aktywa.
Dla jasności dodam jeszcze że podatek od spadku nie zalicza się do długów spadkowych.

Jolkajolka112 napisał:
Jeśli jeden z uczestników nie odbierze zawiadomienia (listu) z Sądu, to sprawa się odbędzie?
Tak.
kpc napisał:
Art. 513 Niestawiennictwo uczestników nie tamuje rozpoznania sprawy.
Przepisów o wyroku zaocznym nie stosuje się.
Można zasugerować sądowi że największe szanse powodzenia miałoby doręczanie temu uczestnikowi pism sądowych przez osobę zatrudnioną w sądzie lub sądową służbę doręczeniową (§1 ust. 1 rozporządzenia
Ministra Sprawiedliwości z dnia 6 maja 2020 r. w sprawie szczegółowego trybu i sposobu doręczania pism sądowych w postępowaniu cywilnym) ponieważ w innym postępowaniu sądowym (o dział spadku) uczestnik ten selektywnie nie odbiera awizowanych przesyłek sądowych a odbiera inne listy polecone od Twojego radcy prawnego albo listy polecone z życzeniami imieninowymi/świątecznymi od Ciebie wysłane przez envelo Poczty Polskiej.

Jolkajolka112 napisał:
Czemu i czy zawsze Sąd spadku czeka 6 miesięcy nim odbędzie się sprawa?
Wynika to z art. 1026 kodeksu cywilnego:
Art. 1026. Stwierdzenie nabycia spadku oraz poświadczenie dziedziczenia
nie może nastąpić przed upływem sześciu miesięcy od otwarcia spadku, chyba że
wszyscy znani spadkobiercy złożyli już oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu
spadku.
A ponadto sędziowie chcą takie postępowania kończyć już na pierwszej rozprawie. Co prawda spadkobiercy mogą składać oświadczenia także podczas rozprawy jeśli termin sześciomiesięczny jeszcze dla nich nie upłynął (zobacz art. 640 § 2 kpc) ale jeśli jeden z nich nie stawi się na rozprawie to spowoduje konieczność wyznaczenia następnej rozprawy po upływie terminu do złożenia oświadczenia aby nie naruszyć art. 1026 kc.
W Twoim przypadku, jesteś jedynym spadkobiercą dziedziczącym (jedynym uprawnionym do złożenia oświadczenia) i będziesz jednocześnie wnioskodawczynią w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku więc nawet jeśli nie złożysz oświadczenia przed złożeniem wniosku to sąd nie powinien z tego powodu wyznaczać odległego terminu rozprawy. Twoja obecność na rozprawie jest obowiązkowa i będziesz mogła złożyć w jej trakcie oświadczenie o sposobie przyjęcia spadku (art. 640 § 2 kpc). Moja odpowiedź w poprzednim poście była w tym zakresie błędna (zbyt ogólnikowa).

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za obszerne wyjaśnienia :) W zw. z tym co napisałam wyżej u Notariusza wzięłam tylko potwierdzenie za zgodność aktu zgonu (do działu) i odpis z potw. za zgodność testamentu (zaznaczę we wniosku, że oryginał złożę na sprawie).Tak już jest: prawo/przepisy sobie, a życie sobie :roll:
Jestem "...jedynym spadkobiercą" testamentowym. Po zmarłym chyba też dziedziczą ustawowo dzieci brata spadkodawcy?
Wczoraj zaczęłam pisać wniosek i stanęłam przy kwestii, który Sąd będzie Sądem spadku: Spadkodawca przez rok i 8 miesięcy zamieszkiwał i zmarł w Gdańsku w ośrodku opiekuńczym. Wcześniej 30 l. zamieszkiwał w tym domu - majątek spadkowy w pobliskiej miejscowości?
Tak faktycznie to nie wiem jakie miał w sumie długi. Mogę się zdziwić, więc może jednak warto złożyć ten wykaz inwentarza? Co prawda cały dom jest do generalnego remontu, ale.... mamy dziwne czasy;)

Jakie dokumenty- dowody powinnam złożyć celem udowodnienia, że jestem tą siostrzenicą i spadkobiercą po spadkodawcy?

Jolkajolka112 napisał:
(zaznaczę we wniosku, że oryginał złożę na sprawie)
Sąd niedługo po złożeniu przez Ciebie wniosku wezwie Cię jednak do złożenia oryginału testamentu pod rygorem zwrotu wniosku ponieważ uwierzytelniona przez notariusza kserokopia testamentu odręcznego nie jest testamentem. Tylko w wyjątkowych przypadkach, w razie zaginięcia testamentu po śmierci testatora, taka poświadczona za zgodność z oryginałem kserokopia mogłaby posłużyć do odtworzenia treści testamentu, pod warunkiem że notarialne poświadczenie nastąpiło po śmierci testatora (aby wykluczyć możliwość że to testator zniszczył oryginał testamentu z zamiarem jego odwołania).

Jolkajolka112 napisał:
Po zmarłym chyba też dziedziczą ustawowo dzieci brata spadkodawcy?
Dziedziczenie testamentowe wyprzedza dziedziczenie ustawowe więc tylko Ty jesteś spadkobiercą dziedziczącym i tylko Ty możesz złożyć oświadczenie o przyjęciu (z dobrodziejstwem inwentarza) spadku przypadającego Ci na podstawie testamentu. Spadkobiercy ustawowi są tutaj spadkobiercami niedziedziczącymi. Musisz ich wskazać w swoim wniosku jako uczestników postępowania.

Jolkajolka112 napisał:
Wczoraj zaczęłam pisać wniosek i stanęłam przy kwestii, który Sąd będzie Sądem spadku: Spadkodawca przez rok i 8 miesięcy zamieszkiwał i zmarł w Gdańsku w ośrodku opiekuńczym.
Sądem spadku jest sąd rejonowy właściwy dla ostatniego miejsca zwykłego pobytu spadkodawcy (art. 628 kpc).
Jeżeli spadkodawca przebywał w domu opieki bezterminowo to znaczy że było to jego zwykłe miejsce pobytu przed śmiercią i sądem spadku jest sąd rejonowy właściwy dla adresu domu opieki.

Jolkajolka112 napisał:
Tak faktycznie to nie wiem jakie miał w sumie długi. Mogę się zdziwić, więc może jednak warto złożyć ten wykaz inwentarza?
Nie zaszkodzi. Pamiętaj jednak że wykaz inwentarza złożony przed przyjęciem spadku nie odnosi żadnego skutku prawnego i musiałabyś go składać ponownie po przyjęciu spadku. Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza może nastąpić nie tylko przez złożenie oświadczenia ale nawet przez sam upływ sześciomiesięcznego terminu do jego złożenia.

Jolkajolka112 napisał:
Jakie dokumenty- dowody powinnam złożyć celem udowodnienia, że jestem tą siostrzenicą i spadkobiercą po spadkodawcy?
Nie musisz udowadniać że jesteś spadkobiercą ustawowym spadkodawcy bo Twoje powołanie do spadku wynika z treści testamentu. Chyba że spadkodawca w treści testamentu nie wymienił Twojego imienia i nazwiska i miejsca zamieszkania a tylko zidentyfikował Cię np. jako swoją siostrzenicę Małgorzatę. Wtedy rzeczywiście wymagane jest udowodnienie że jesteś siostrzenicą spadkodawcy i można tego dokonać za pomocą odpisów skróconych aktów: Twojego urodzenia oraz małżeństwa Twojej mamy i aktu zgonu spadkodawcy.

Tak, spadkodawca wymienił mnie z imienia, nazwiska i pokrewieństwa., ale…. na str. Sądu spadku znalazłam inf. że jako mężatka przy dziedziczeniu testamentowym muszę załączyć akt małżeństwa.
1. Czy muszę do wniosku załączyć odpisy testamentu dla uczestników?
2. Czy muszę zapłacić za uczestników po 100 zł? Tzn. na str. sądu jest opłata od wniosku po 100 zł. od wnioskodawcy i uczestników. Wiem, że uczestnicy X i Y nie zapłacą.
----------------------------------------------
Jak to jest z tymi długami spadkodawcy? X i Y nic nie robili od 2014r. (data śmierci spadkodawcy). Spadkodawca (ojciec) miał długów do bólu, nad to X i Y przez 7 lat nie złożyli nic do US, a NIKT ICH NIE ŚCIGA?! Może ja też tak mogę?
Jest jeszcze kwestia opłaty podatku za nieruchomość: w 2019r. zawieszono podatek, do czasu wyprostowania prawnego. Ja nie chcę i nie widzę powodu abym sama miała płacić ten podatek.
Co powinnam zrobić aby na ten podatek złożyli się też uczestnicy?

Jolkajolka112 napisał:
Tak, spadkodawca wymienił mnie z imienia, nazwiska i pokrewieństwa.,
W takim razie w celu zidentyfikowania siebie jako spadkobiercy testamentowego powinnaś wykazać nie tylko swoją tożsamość z imienia i nazwiska ale także to pokrewieństwo.
Jolkajolka112 napisał:
ale…. na str. Sądu spadku znalazłam inf. że jako mężatka przy dziedziczeniu testamentowym muszę załączyć akt małżeństwa.
Tak. Potrzebne będą odpisy skrócone aktów stanu cywilnego: Twojego małżeństwa, małżeństwa Twojej mamy (będącej siostrą spadkodawcy), akt zgonu spadkodawcy.

Jolkajolka112 napisał:
1. Czy muszę do wniosku załączyć odpisy testamentu dla uczestników?
Tak. Dla każdego z uczestników musisz załączyć kserokopię wniosku i wszystkich załączników. Najlepiej to pozszywać w komplety a na pierwszej stronie każdego kompletu kserokopii napisać u góry czerwonym flamastrem "KOPIA".

Jolkajolka112 napisał:
2. Czy muszę zapłacić za uczestników po 100 zł?
To jest opłata od wniosku o stwierdzenie nabycia spadku po jednym spadkodawcy. Ilość uczestników nie wpływa na wysokość tej opłaty. Gdybyś wnioskawała o stwierdzenie nabycia spadków pod dwóch spadkodawcach (w jednym postępowaniu) to dopiero wtedy opłata byłaby podwójna.

Jolkajolka112 napisał:
Co powinnam zrobić aby na ten podatek złożyli się też uczestnicy?
Gdy będziesz już dysponować stwierdzeniem nabycia spadku wtedy zaktualizujesz wpisy w księdze wieczystej i w rejestrze gruntów a następnie złożysz w urzędzie gminy w której znajduje się ta nieruchomość - "Informację o nieruchomościach i obiektach budowlanych" (formularz IN-1) oraz załączysz formularz ZIN-3 w którym podasz dane zamieszkania pozostałych podatników podatku od nieruchomości. Wtedy urząd gminy wystawi decyzję ustającą wysokość zobowiązania i wyśle ją do wszystkich współwłaścicieli. Każdy ze współwłaścicieli będzie zobowiązany do zapłaty całości podatku. Jest to odpowiedzialność solidarna. Jeżeli zapłacisz więcej niż wynika to z Twojego udziału we współwłasności to będziesz mogła dochodzić zwrotu nadwyżki od pozostałych współwłaścicieli proporcjonalnie do ich udziałów we współwłasności.

Ostatnia edycja:
Powrót