dział spadku, darowizny udziałów

• Autor wątku Autor wątku moniu_77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moniu_77

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam,

spadek po dziadkach, na podstawie ustawy, nabyło troje dzieci:

syn A, syn B, córka C, - wszyscy nie żyją, C zmarła w innej miejscowości jak dzieci A i B, nieruchomość wchodząca w skład spadku znajduje się w rejonie zamieszkania dzieci A i B

po dzieciach A, B i C dziedziczą ich spadkobiercy ustawowi, dziecko C pozostawiło dwoje dzieci: syna i córkę,

wszyscy zstępni A i B oraz jedno z dwojga dzieci C - syn C, darowali mi swoje udziały w spadku po dziadkach - u notariusza, (nieruchomość po dziadkach)

córka C mieszka poza granicami kraju, nie chce mi darować swojego udziału,

czy mam interes prawny aby wystąpić do sądu o częściowy dział spadku po C w zakresie udziału córki C po swojej matce, (w zakresie nieruchomości po dziadkach - jedyny udział, który nie został darowany) - czyli mogę żądać przyznania mi przez sąd jej udziału z obowiązkiem spłaty? czy będę miała interes prawny

czy brat córki C, który darował mi swój udział w nieruchomości po dziadkach, może złożyć wniosek o częściowy dział spadku po swojej matce w ten sposób aby udział jego siostry przekazać mi z obowiązkiem spłaty jej siostry? (pomimo tego, że już swoim udziałem rozporządził, przekazał mi) czy będzie miał interes prawny

Tu zasadnym jest pozew o zniesienie współwłasności. Nie musisz wykazywać interesu prawnego gdyż taką możliwość gwarantuje ci prawo (kc). W pozwie wnioskujesz, że chcesz przejąć udział w tej nieruchomości z jednoczesną spłatą współwłaściciela.
czy brat córki C, który darował mi swój udział w nieruchomości po dziadkach, może złożyć wniosek o częściowy dział spadku
Nie. Co chce dzielić jak żadnego udziału nie posiada.

dzięki za odpowiedź,

1)czy córka C może skutecznie sprzeciwić się przyznania mi przez sąd, w postępowaniu o zniesienie współwłasności, swojego udziału w zamian za jej spłatę i jakie będą konsekwencję, gdy sprzeciwi się przed sądem przyznania mi (w ramach zniesienia współwłasności nieruchomości) jej udziału w nieruchomości za spłatę

art. 1036 kc Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku.

tutaj będzie potrzebny kurator dla córki C, dla nieznanej z miejsca zamieszkania, gdyż ona mieszka w Anglii i nie ma z nią kontaktu (utrudnia kontakt, nie chce aby jej udział został mi przyznany)

2) jakie są ujemne konsekwencje zaniechania prowadzenia przez sąd postępowania o dział spadku i zamiast tego zniesienie włspółwłasności nieruchomości

3) czy są inne lepsze rozwiązanie tej sprawy

dodam, że udział córki C w całości spadku wynosi 2/20, i w związku z tym czy sąd w ramach współwłasności na 100% przyzna mi udział córki C w sytuacji, gdy to ja mam pozstałe udział w spadku w wysokości 18/20, zastanawiam się czy nie będzie jakiś niespodzianek

Ostatnia edycja:
moim zdaniem, nie może sąd nakazać córce C odsprzedac udział.

dziękuje za odpowiedź

dlaczego sąd nie zniesie współwłasności przez nakazanie córce C sprzedaży swojego udziału ?

Ostatnia edycja:
moniu_77 napisał:
dziękuje za odpowiedź

dlaczego sąd nie zniesie współwłasności przez nakazanie córce C sprzedaży swojego udziału ?

postaram się jeszcze raz przedstawić stan faktyczny, nie została ujęta jedna rzecz

spadek po dziadkach (dom z ogrodem woj śląskie), na podstawie ustawy, nabyło troje dzieci:

syn A, syn B, córka C, - wszyscy nie żyją (zmarli w woj śląskim i tam przed śmiercią mieszkali,)

mąż córki C zmarł w innej miejscowości jak dzieci A, B i C (zmarł w dolnośląskim)

Córka C i jej mąż pozostawili dwoje dzieci D i E (D mieszka w dolnośląskim, E mieszka w Anglii - jest utrudniony kontakt, adres nieznany, nie chce sprzedać bądź darować swojego udziału)

były przeprowadzone postępowania spadkowe po dziadkach, dzieciach A,B,C, oraz po mężu C - nabyli ich spadkobiercy ustawowi,

wszyscy zstępni A, B oraz jedno z dwojga dzieci C - syn C, darowali swoje udziały w spadku po dziadkach - u notariusza, (- nieruchomość po dziadkach- nie można było przeprowadzić umownego udziały spadku przed notariuszem, gdyż nie ma kontaktu z E - córką dziecka C)

czy poniższe rozwiązanie będzie prawidłowe:

złożyć jeden wniosek do sądu o:
1) przeprowadzenie częściowego dział spadku i podział majątku wspólnego po dziadkach - w zakresie udziału dziecka E
2) przeprowadzenie częściowego dział spadku po dziecku C i jej mężu wraz z podziałem majątku wspólnego - co do udziału dziecka E
3) zniesienie współwłasności nieruchomości poprzez przyznanie mi nieruchomości z obowiązkiem spłaty E

(po dziadkach i dzieciach ABC dział spadku należy przeprowadzić w Sądzie w woj sląskim, dla męża C w sądzie woj dolnośląkim - właściwość wyłączna, więc jest kolejny problem, czy złożyć wniosek do sadu w woj dolnośląskim z wnioskiem o zmianę właściwości sądu co do wniosku o częściowy podział majątku i częściowy dział spadku po mężu dziecka C
potrzebny będzie też kurator dla E)

proszę o pomoc

dziękuje

Ostatnia edycja:
Zlozyc wniosek o zniesienie współwłasności nieruchomości poprzez przyznanie mi nieruchomości z obowiązkiem spłaty E

pdanielak napisał:
Zlozyc wniosek o zniesienie współwłasności nieruchomości poprzez przyznanie mi nieruchomości z obowiązkiem spłaty E

dziękuje za odpowiedź,

więc rozumiem, że ewentualny sprzeciw kuratora dziecka E nie będzie miał znaczenie?

proszę powiedzieć czy można ustanowić kuratora dla osoby nieobecnej - dla dziecka E, składając wniosek do sądu rodzinnego, celem umownego działu spadku i sprzedaży na moją rzecz udziału dziecka E w spadku przez kuratora, przed notariuszem? (umowny dział spadku ze zniesieniem współwłasności nieruchomości) - wszyscy spadkobiercy poza E chcą darować mi swoje udziały

Ostatnia edycja:
Powrót