Dział spadku i zniesienie współwłasności.

• Autor wątku Autor wątku barty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam!
Chciałbym się upewnić. Zmarł tata. Chodzi o działkę, która należała do taty i mamy. Tata zostawił spadek w postaci działki mamie, mi i mojej siostrze. Mama ma więc swoją połowę i część po tacie czyli łącznie 4/6. Ja mam 1/6 i siostra również 1/6. Chciałbym zapytać czy przy przeprowadzeniu sprawy o dział spadku i zniesienie współwłasności możemy przepisać całą działkę na mnie? Siostra została dawno spłacona, wszyscy jesteśmy zgodni co do tego bym ja stał się właścicielem całej działki. I nie wiemy, czy przepisać na mnie możemy tylko 1/6 działki - spadek siostry, 1/6 działki - spadek mamy, czy może również połowę działki, która była mamy już wcześniej i nie jest przedmiotem spadku? Czy możemy od razu wszystko na mnie przepisać? Oczywiście wszyscy jesteśmy zgodni co do tego. Szukałem tej informacji, ale na żadnym forum tego nie widzę. proszę o pomoc.

możecie od razu w formie darowizny - przenieść własność udziałów mamy i siostry.
proszę u notariusza sprawdzić koszty - podatek pcc i koszty notarialne. może się okazać, że zniesienie współwłasności przed sądem będzie tańsze.

zniesienie w sądzie może być nie tylko tańsze ale i skuteczniejsze. Gdy więc twoja mama odejdzie nie daj Boże - to nie będziesz musiał do schedy doliczać darowizny od twojej matki tej części działki, a twojej siostrze nie będzie przysługiwał zachowek. Nie jest wiadome jak będzie jutro memento.

Heh. Wiem dokładnie jak niepewne jest jutro... Kilka miesięcy temu podjęliśmy decyzje o przepisaniu działki, ale zwlekaliśmy, brak czasu... Wreszcie się zebraliśmy. Był zwyczajny piątek, rodzice odebrali odpis z ksiąg wieczystych. Po weekendzie w poniedziałek mieliśmy już umówioną wizytę u notariusza. Mieli przepisać tą działkę na mnie. Niestety w weekend wypadek... w poniedziałek taty już nie było. A teraz dużo więcej komplikacji. Już się nauczyłem, że z takimi sprawami NIE MOŻNA ZWLEKAĆ! Dobrze, że chociaż z siostrą i mamą żyjemy w zgodzie!

Ostatnia edycja:
Dziękuję serdecznie za rozwianie wątpliwości i informacje. Pozdrawiam!

Powrót