Dział spadku jako zstępny

• Autor wątku Autor wątku Avanger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Avanger

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Dopiero rozpoczęło się postępowanie spadkowe po zmarłych dziadkach (wniosek sierpień 2022) (Babcia zmarła w 2013, Dziadek w 2014). Pozostawili dwóch synów, obaj mieszkali na nieruchomości, z czego mój tata opuścił rodzinny dom w wieku 30 lat, a w wieku 40 wyjechał za granicę i tam zmarł w ubiegłym roku mając 57 lat. Dziedziczenie odbędzie się ustawowo, na mocy art. 931 KC par.2.

Po opuszczeniu domu nieruchomością władał rok młodszy brat mojego ojca, mieszkał w dalszym ciągu tam z rodziną, robił nakłady ( po śmierci spadkodawców wykonał remont).
Dziadkowie pozostawili w spadku kilka działek + tą nieruchomość (działka, budynek mieszkalny + 2 budynki gospodarcze).

Interesuje mnie dział spadkowy, w którym druga strona będzie chciała za wszelką cenę, abym nie dostał żadnych praw do ich rodzinnego domu, co też się składa na to, że zostają dla mnie tylko i wyłącznie działki gdzieś umiejscowione po mapie, których wartość łącznie odbiega od 1/2 wartości rodzinnego domu przypadającej mojemu tacie.
Czy też w związku z tym sąd może zażądać w zamian za zniesienie współwłasności mojego udziału spłaty przez brata ojca mojej części ?

(Mogę przyjąć działki i jeśli ich wartość będzie mniejsza żądać dopłaty celem wyrównania?)

Co jeśli strona wykaże, że nie stać ją na spłatę mojej osoby nawet w ratach?

Pozdrawiam

Avanger napisał:
Czy też w związku z tym sąd może zażądać w zamian za zniesienie współwłasności mojego udziału spłaty przez brata ojca mojej części ?
Avanger napisał:
Mogę przyjąć działki i jeśli ich wartość będzie mniejsza żądać dopłaty celem wyrównania?
Żądać sąd tego nie może ponieważ sprawa jest prowadzona na wniosek a nie z urzędu. Jeżeli żadna ze stron nie ma środków wystarczających na spłatę to zastosuje inny sposób działu spadku lub kilka metod łącznie (np. przez przyznanie części składników masy spadkowej jednemu spadkobiercy i przyznaniem części składników masy spadkowej drugiemu spadkobiercy przy jednoczesnym obowiązkiem dopłaty w zależności od różnic w wartościach przyznanych składników).
Avanger napisał:
Co jeśli strona wykaże, że nie stać ją na spłatę mojej osoby nawet w ratach?
Ostatecznie sąd może postanowić o sprzedaży części/całości składników masy spadkowej i o podziale uzyskanej sumy pomiędzy uprawnionych.

Powrót