Dział spadku jedna osoba niezgodna

• Autor wątku Autor wątku Greengrass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Greengrass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, opiszę po krótce sytuację, miałem wujka który był sam, jako jego siostrzeniec pomagałem mu w róznych sprawach, jak miał gospodarstwo to przy karmieniu i wyprowadzaniu zwierząt a jak już był na emeryturze to w sprawach domowych. Niedawno zmarł, nie zostawił testamentu. Spraea spadkowa po 6 miesiącach była w sądzie, Spadek został podzielony na 10 osób, na początku wszyscy byli zgodni że powinienem przejąć spadek 5ha ziemi rolnej, jednak jak zacząłem zbierać podpisy o zrzeczenie się spadku kilka osób się rozmyśliło i che spłaty a jedna zażyczyła kawałek ziemi. Jak teraz wygląda procedura, ja wolałbym tą osobę spłacić a ona się uparła na działkę. Jak to dalej ruszyć?

Z każdą z osób, która deklaruje 'zrzeczenie się' spadku można zawrzeć umowę o darowiznę udziału w spadku. Z każdą z osób, która chce otrzymać spłatę można zawrzeć umowę sprzedaży udziału w spadku za wspólnie ustaloną kwotę. Na koniec wobec osoby, która domaga się udziału w gruncie wnieść o dział spadku i zniesienie współwłasności (ewentualnie dokonać podziału gruntu na dwie działki przed wójtem/burmistrzem/prezydentem miasta i wzajemnie przekazać sobie udziały w nich na drodze darowizny).

A co w przypadku, jak chcę zachować działki i chcę spłacić tą osobę która domaga się działki, da się to przez sąd załatwić, czy jednak jak ona chce działkę to i tak sąd zadecyduje że ta osoba dostanie działkę? Po prostu mam plany co do tych działek, chcę zająć się uprawą.

Greengrass napisał:
czy jednak jak ona chce działkę to i tak sąd zadecyduje że ta osoba dostanie działkę?
W przypadku gdy nieruchomość stanowił gospodarstwo rolne to sąd bada czy podział na mniejsze działki byłby zgodny z zasadami prawidłowej gospodarki rolnej. To oznacza, że sąd mógłby nie wyrazić zgody na wydzielenie mniejszej działki właśnie z tej przyczyny. Jeżeli nie jest to gospodarstwo rolne to podział fizyczny jest pierwszym analizowanym przez sąd i powyższe ograniczenie zasadami prawidłowej gospodarki rolnej nie obowiązuje.
Przepis prawny:
art. 213 Kodeks cywilny
§ 1. Jeżeli zniesienie współwłasności gospodarstwa rolnego przez podział między współwłaścicieli byłoby sprzeczne z zasadami prawidłowej gospodarki rolnej, sąd przyzna to gospodarstwo temu współwłaścicielowi, na którego wyrażą zgodę wszyscy współwłaściciele.
§ 2. Przyznanie przez sąd gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów ustawy, o której mowa w art. 166 § 3, następuje z uwzględnieniem przepisów tej ustawy.

art. 214 Kodeks cywilny
§ 1. W razie braku zgody wszystkich współwłaścicieli, sąd przyzna gospodarstwo rolne temu z nich, który je prowadzi lub stale w nim pracuje, chyba że interes społeczno-gospodarczy przemawia za wyborem innego współwłaściciela.
§ 2. Jeżeli warunki przewidziane w paragrafie poprzedzającym spełnia kilku współwłaścicieli albo jeżeli nie spełnia ich żaden ze współwłaścicieli, sąd przyzna gospodarstwo rolne temu z nich, który daje najlepszą gwarancję jego należytego prowadzenia.
§ 3. Na wniosek wszystkich współwłaścicieli sąd zarządzi sprzedaż gospodarstwa rolnego stosownie do przepisów Kodeksu postępowania cywilnego, a w przypadku gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów ustawy, o której mowa w art. 166 § 3, z uwzględnieniem przepisów tej ustawy.
§ 4. Sprzedaż gospodarstwa rolnego sąd zarządzi również w wypadku niewyrażenia zgody przez żadnego ze współwłaścicieli na przyznanie mu gospodarstwa.

Powrót