Dział spadku przez sąd

• Autor wątku Autor wątku MKN98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MKN98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W związku z problemami z polubownym działem spadku, 2 spadkobierców wystąpiło do sądu o dział spadku, ale wnioskują tylko o wydzielenie odpowiadających im części, nie wspominając o reszcie spadkobierców. Jako jeden z pozostałych spadkobierców, mam wezwanie na rozprawę i zastanawiam się czy muszę złożyć osobny wniosek o wydzielenie spadku dla mnie, czy sąd na tym jednym posiedzeniu podzieli spadek pomiędzy wszystkich od razu?

Sąd ma obowiązek znieść współwłasność na wniosek jednego ze współwłaścicieli. Ty na sprawie możesz wnioskować o podział nieruchomości (wydzielenie części dla Ciebie) lub spłatę z Twojego udziału. To Twój wybór. Pamiętaj, że nie każdą nieruchomość da się podzielić fizycznie. Nieruchomość to grunt a nie budowle trwale związane z gruntem. Nieruchomość zawsze dzielimy w pionie, nigdy nie w poziomie.

Czyli to bez znaczenia, że w piśmie które przesłał sąd, jest mowa tylko o wydzieleniu udziałów 2 z 10 spadkobierców? Sąd i tak na tej sprawie wydzieli udziały dla wszystkich spadkobierców i nie trzeba będzie zakładać osobnej sprawy żeby uzyskać swoją część - czy dobrze rozumiem?

Nie wiem co zrobi sąd. Dwóch wniosło o wydzielenie, kolejnych dwóch może wnioskować o spłatę z ich udziału a reszta o przejęcie całości ze spłatą pozostałych. W takich przypadkach sprawy trwają długie lata. Każdy ciągnie w swoją stronę. Sąd będzie musiał wysłuchać stanowiska wszystkich współwłaścicieli.

xmaniana napisał:
czy działka ROD może być także w masie spadkowej
Prawo to nie wchodzi do spadku i wygasa z chwilą śmierci działkowca jeżeli żadna z osób bliskich nie wstąpi w określonym czasie w prawo do działki.
Przepis prawny:
art. 38 ustawa o rodzinnych ogródkach działkowych
1. W razie śmierci jednego z małżonków prawo do działki, które przysługiwało obojgu małżonkom, przypada drugiemu małżonkowi. Jeżeli małżonek nie posiadał prawa do działki, może w terminie 6 miesięcy od dnia śmierci małżonka złożyć oświadczenie woli o wstąpieniu w stosunek prawny wynikający z tego prawa, pod rygorem wygaśnięcia prawa do działki.
2. Z chwilą wygaśnięcia prawa do działki w następstwie niedokonania czynności, o której mowa w ust. 1, roszczenie o ustanowienie prawa do działki po zmarłym przysługuje innym osobom bliskim. Roszczenie to wygasa w terminie 3 miesięcy od dnia powstania. Ustanowienie prawa do działki nie może nastąpić przed upływem terminu wygaśnięcia roszczenia.
3. W przypadku zgłoszenia się kilku uprawnionych, o ustanowieniu prawa do działki rozstrzyga sąd w postępowaniu nieprocesowym, biorąc pod uwagę w szczególności okoliczność, czy osoba uprawniona na podstawie ust. 2, korzystała z działki ze zmarłym.
4. W razie śmierci działkowca niepozostającego w związku małżeńskim, przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio, z tym że roszczenie wygasa w terminie 6 miesięcy od dnia śmierci działkowca.

Powrót