dział spadku z darowizną czy zniesienie współwłasności

• Autor wątku Autor wątku limonka2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

limonka2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Po śmierci mamy (2000 r) z bratem przyjęliśmy spadek i zapłaciliśmy spadkowe. Tato zrzekł się na naszą korzyść i zachował swoje 50% nieruchomości. Obecne udziały: ojciec 1/2, ja 1/4 , brat 1/4. Teraz chcemy przepisać dom z działką tylko na mnie i mojego męża u notariusza. W jakiej formie najlepiej to zrobić?
- zniesienie współwłasności - zapłacę podatek?
- darowizna od ojca i brata?

Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba darowizna (podatek nie wystąpi),mozna zrobic to notarialnie.Zniesienie współwłasności trzeba wnieśc do sądu koszt ok.1000zł i według mnie to nie jest potrzebne skoro się zgadzacie.

Zniesienie współwłasności można zrobić tez u notariusza, ale skoro mąż też ma dostać część to samo zniesienie nie wystarczy (bo mąż nie jest właścicielem, a zniesienie współwłasności dokonuje się między współwłaścicielami), zatem dodatkowo trzeba by robić darowiznę z żony na męża lub zawierać umowę majątkową małżeńską rozszerzającą wspólność ustawową.

Więc może lepiej od razu darowizna???? Tylko mąż przy takiej bezpośredniej darowiźnie (od teścia i szwagra) zapłaciłby podatek, natomiast przy darowiźnie od żony - nie : )

witam moja teściowa przekazała,synowi dom i gospodarstwo za emeryturę rolniczą mam pytanie czy mąż może mnie ustanowić współwłaścicielem tylko domu? Dodam tylko,że włożyłam w ten dom wszystkie swoje oszczędności(które zarobiłam za granicą i pracując w polsce) dom był w stanie prawie surowym, był tylko prąd i woda zero ogrzewania i wykończenia i nie chciałabym zostać z niczym Mąż zgadza się na takie rozwiązanie czy teściowa też musi wyrazić zgodę? Będę wdzięczna za odpowiedź

HalinaiStasiu2008 napisał:
Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba darowizna (podatek nie wystąpi),mozna zrobic to notarialnie.Zniesienie współwłasności trzeba wnieśc do sądu koszt ok.1000zł i według mnie to nie jest potrzebne skoro się zgadzacie.
Nieprawda, bo opłata od wniosku o zgodne zniesienie współwłasności wynosi 300zł /art.42 ust.2 ust. o kosztach(..)/
Ale potem musi Pani zrobić notarialnie darowiznę na męża skoro chcecie, aby dom należał do wspólności majątkowej małżeńskiej. Podatku nie będzie bo to I grupa.
--
dementii

Powrót