dzial spadku

• Autor wątku Autor wątku agnieszkal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszkal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
rok temu nagle zmarla moja Mama. Pozostawila testament, w ktorym wyznczyla dwoje spadkobiercow: mnie i swojego meza. Jestesmy w tej chwili wspolwlascicielami calego majatku. Chcialabym wiedziec, czy w sklad spadku wchodzi konto bankowe mojej Mamy (mieli z mezem konto wspolne).
Ja nie mam pojecia o tym, co Mama posiadala (nigdy jej o nic nie pytalam, uwazajac ze to nie moja sprawa) a z jej mezem nie mam dobrych ukladow?
Dziekuje

Oczywiście że wchodzi. Należy jednak sądownie dowieść ile z tych aktywów na koncie należało tylko do mamy i to ta części wchodzi także do masy spadkowej.

matka mogła jednak zadysponowac swoimi oszczednościami:

[cytat:m5t96ffo]
prawo bankowe Art. 56. 1. Posiadacz rachunku oszczędnościowego, rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego lub rachunku terminowej lokaty oszczędnościowej może polecić pisemnie bankowi dokonanie - po swojej śmierci - wypłaty z rachunku wskazanym przez siebie osobom: małżonkowi, wstępnym, zstępnym lub rodzeństwu określonej kwoty pieniężnej (dyspozycja wkładem na wypadek śmierci).
2. Kwota wypłaty, o której mowa w ust. 1, bez względu na liczbę wydanych dyspozycji, nie może być wyższa niż dwudziestokrotne przeciętne miesięczne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku, ogłaszane przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za ostatni miesiąc przed śmiercią posiadacza rachunku.
3. Dyspozycja wkładem na wypadek śmierci może być w każdym czasie przez posiadacza rachunku zmieniona lub odwołana na piśmie.
4. Jeżeli posiadacz rachunku wydał więcej niż jedną dyspozycję wkładem na wypadek śmierci, a łączna suma dyspozycji przekracza limit, o którym mowa w ust. 2, dyspozycja wydana później ma pierwszeństwo przed dyspozycją wydaną wcześniej.
5. Kwota wypłacona zgodnie z ust. 1 nie wchodzi do spadku po posiadaczu rachunku.
6. Osoby, którym na podstawie dyspozycji wkładem na wypadek śmierci wypłacono kwoty z naruszeniem ust. 4, są zobowiązane do ich zwrotu spadkobiercom posiadacza.

[/cytat:m5t96ffo]

A w jaki sposob mam sie dowiedziec o Mamy dyspozycjach? Czy moge isc do banku i po prostu zapytac?

Witam,
mam jeszcze jedno pytanie:
w wypadku gdy nieruchomosc i stojacy na niej dom maja jedna ksiege wieczysta obciazana sluzebnoscia, jest mozliwosc wydzielenia kawalka ziemi i zniesienia sluzebnosci z tej czesci ziemi bez zgody osoby na ktora jest zapisana sluzebnosc?
dziekuje

Powrót