Dział spadku

• Autor wątku Autor wątku anka77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anka77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Złozyłam wniosek o dział spadku aby sprzedać dom, co nieumożliwiał mi drugi spadkobierca. Niewiedziałam jednak że będę musiała go spłacić niezależnie czy dom zostanie sprzedany czy nie. Niestety sytuacja w której sie znajduję nie pozwala mi na tego typu rozwiązanie. Sprawa już sie odbyła, a ponieważ drugi spadkobierca nie zgadza się na podaną cenę domu, sędzia dał nam 7 dni na dojście do porozumienia, co jest utrudnione gdyż "wujek" przebywa za granicą a na miejscu jest tylko jego adwokat.
Czy w tym momencie mogę odwołać ten wniosek bądź zamienić go na "wspólną sprzedaż" a dopiero pózniej złożyć wniosek o podział masy spadkowej.
Prosiłabym o pomoc specjalistów
Pozdrawiam

W sytuacji, gdy więcej niż 1 osoba nabywa spadek, aby dalej składnikami majątku spadkowego dysponować muszą działać razem, ewentualnie np. 1 osoba posiadająca pełnomocnictwa do działania od pozostałych spadkobierców.

Postępowanie o dział spadku ma na celu konkretne oznaczenie, jakie składniki majątku spadkowego będą należały do których spadkobierców - nie zajmuje się tym Sąd w toku postępowania o stwierdzenie nabycia spadku, gdzie orzeka tylko o procentowym udziale poszczególnych osób w całości spadku.

Gdy wszyscy spadkobiercy wyrażą zgodę - można w każdej chwili, zachowując formę aktu notarialnego przewidzianą dla umów dotyczących nieruchomości, nieruchomość zbyć.

Nie ma czegoś takiego jak wniosek o "wspólną sprzedaż". Wniosek jednak można cofnąć, może to zrobić wnioskodawca - wówczas postępowanie w sprawie zostaje umorzone, tj. skutek jakby nie miało miejsca.

Odpowiadając - wydaje się - na główne pytanie: bez zgody drugiego spadkobiercy, nie przeprowadziwszy postępowania działowego, nie może tylko jeden ze spadkobierców zbyć majątku wchodzącego w skład spadku.

Powrót