Dział spadku

• Autor wątku Autor wątku anita11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anita11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Mam taki problem. W spadku otrzymałam 5/16 części co stanowi 382 m2 działki o powierzchni 1223 m2 zabudowanej starym, drewnianym domem, skladającym się z dwóch odrębnych mieszkań ( jedno z nich zajmowali moi rodzice, tam się urodziłam i wychowałam )oraz stodołą i in. budynkami gosp. . Pozostali spadkobiercy, w ostatnim czasie sprzedali swoje udzialy jednej obcej osobie, która planuje wyburzyć istniejące zabudowania i wybudować tam nowy dom. Osoba ta chciała wypłacić mi pewną kwotę za zbycie mojego udziału,jednakze były to smiesznie male pieniadze i dlatego na to nie przystalam.Prawdopodobnie nowy współwłaściciel wystąpi o sądowy podział tej nieruchomości.W związku z tym mam pytanie jaki może być ten podział, czy będę mogła korzystać z tej części domu, która należała do moich rodziców i in. budynków gospodarczych, czy też sąd nakaże spłatę mojego udziału, a jeśli tak to według jakiej wyceny.

Przy takiej konfiguracji podział fizyczny nie wygląda na bardzo sensowny, więc sąd może nakazać współwłaścicielowi spłacenie pani udziału. Wyceny dokona w toku postępowania biegły sądowy.

Czy wycena biegłego sądowego jest ostateczna i co jeśli się z nią nie zgadza jedna ze stron. Czy można wziąć "własnego" rzeczoznawcę i ile to kosztuje?

Własnego można wynająć, ale jego opinia nie ma w procesie znaczenia. Można natomiast kwestionować opinię biegłego i wnosić o powołanie drugiego (choć nie zawsze sąd ma obowiązek to zrobić).

bardzo dziękuję za szybką odpowiedz :D

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tej sprawy, jeśli dojdzie do tego, że sąd wyda postanowienie o splaceniu mojego udziasłu przez drugiego współwłaściciela,i otrzymam jakąś kwotę to czy z tego tytułu zaplacę podatek. A jeśli tak to w jakiej wysokości?:tuptup:

Proszę poszukać odpowiedzi w dziale prawo podatkowe i finansowe. Ja się na tym nie znam.

Powrót