Dział spadku

• Autor wątku Autor wątku zimnyboss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zimnyboss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Moje pytanie dotyczy działu spadku.
W toku całej sprawy byłem uczesnikiem postępowania.
Uczestników jest 3 i wnioskodawców również 3.
Wnioskodawcy działu zaproponowali dział, którego nie akceptuję reszta uczestników, ponieważ zakłada nieuczciwy podział nieruchomości, w którym uczestnicy postępowania będą poszkodowani ze względu na za niską wycenę biegłego sądowego, oraz przydzielonych spłat które zaproponował biegły względem uczestników postępowania.
W tej sytuacji nie pozostaje nam jako uczestnikom również wystąpić o dział i zaproponować swoj pogląd na cały podział.
Zbliża się kolejny termin rozprawy w której nadal jestem uczestnikiem i moje pytanie brzmi kiedy i w jaki sposób pozostałe osoby, które do tej pory były uczesnikami w postępowaniu mogą wystąpić o dział jako wnioskodawca i jak to się odbywa?

Po prostu złóż wniosek o sądowy podział majątku i wtedy sąd podzieli sprawiedliwie skoro już były wyceny biegłych także nie będzie to skomplikowana sprawa.

biegły już ustalił wartość nieruchomości, jak się nie zgadzacie z wyceną biegłego, to ją powinniście kwestionować;

jeśli Wy chcecie spłącać, to złożcie stosowny wniosek;

Rozumiem, ale kiedy złożyć ten wniosek przed planowaną sprawą, czy w trakcie sprawy, bo to w tej chwili najważniejsza informacja?

nie ma to znaczenia, zasada jest im szybciej tym lepiej

Mam jeszcze jedno pytanko.
Wcześniej uczestnicy postepowania reprezentowali wspólnotą,czy każdy z uczestników chciących wystąpić o dział powinien napisać osobny wniosek działu?
Czy w tym wniosku powinna być zawarta informacja o tym, że każdy z nas może spłacić wnioskodawców w razie potrzeby czy to muszą być osobne wnioski?
Na pierwszych rozprawach została zaproponowana spłata dla wnioskodawców, ale oni się na to nie zgodzili i w tej chwili sprawa idzie w tym kierunku, że oni chcą spłacać uczestników i sprawa idzie w tym kierunku, a nasza spłata nie wchodzi w grę.

Powrót