Dział spadku

• Autor wątku Autor wątku grzes39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzes39

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam żona ma zamiar przeprowadzić dział spadku ( 1/6 należy do brata 5/6 do żony) po swojej mamie (zmarła 2003 r).Uczestnikiem postępowanie sądowego jest żona i jej brat . Ostatni raz moja żona widziała brata na pogrzebie mamy(2003r). Od tego czasu brat nie daje znaku życia , staraliśmy się ustalić jego miejsce pobytu poprzez Urząd Miasta gdzie był ostatnio zameldowany oraz były wszczęte poszukiwania przez Policje i prywatnego detektywa ale wszystko bez rezultatu. Moje pytanie brzmi jaki wyrok (przypuszczalnie ) może wydać Sąd jeśli i On tez nie odnajdzie brata. pozdrawiam

To, ze miejsce brata nie jest znane nie zmienia faktu, ze spadek mu sie nalezy. Ustanowiony zostanie kurator i tyle.

Art. 143. KPC
Doręczanie pisma dla osoby nieznanej z miejsca pobytu ustanowionemu kuratorowi
Jeżeli stronie, której miejsce pobytu nie jest znane, ma być doręczony pozew lub inne pismo procesowe wywołujące potrzebę podjęcia obrony jej praw, doręczenie może do chwili zgłoszenia się strony albo jej przedstawiciela lub pełnomocnika nastąpić tylko do rąk kuratora ustanowionego na wniosek osoby zainteresowanej przez sąd orzekający.

To że będzie miał kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu to ja wiem.I że spadek mu się należy też. Uwierz chciałbym żeby się odnalazł i załatwić tą sprawę jak normalni ludzie.Chodzi mi tylko co sąd może postawić jeśli go także nie odnajdzie.

No ale co ma ten sąd postanawiać? To jest sprawa spadkowa i postanowi to co powinien zgodnie z prawem przy sprawach spadkowych zrobić tak jakby brat byl obecny (w formie kuratora).

Ale jak rozumie spadek był przeprowadzony a chodzi o dział spadku

Powrót