Dział spadku

• Autor wątku Autor wątku bioneti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bioneti

Użytkownik
Odpowiedzi
147
Chciałabym przeprowadzić z matką częściowy dział spadku nabytego po ojcu. Dział spadku ma być w zwykłej formie pisemnej (umowa) i obejmować tylko pieniądze w gotówce.

Były to pieniądze wspólne matki i ojca (wspólność majątkowa). W wyniku działu spadku kwota jest dzielona tak, że mnie przypada całość bez spłat i dopłat.

Wiem, że może to być w zwykłej formie pisemnej. Jednak teraz mam poważne wątpliwości. Bo "normalnie" w postępowaniu w sądzie, dział spadku obejmujący wspólne pieniądze małżonków musiałby być połączony ze zniesieniem współwłasności i podziałem majątku wspólnego.

Czy zatem umowa o częściowy dział spadku tych pieniędzy - w takiej formie między nami, pisemnej - musi też obejmować jednoczesny podział majątku wspólnego i zniesienie współwłasności? Czy dotyczyłoby to tylko sytuacji, gdyby podział odbywał się przed sądem?

bioneti napisał:
Czy zatem umowa o częściowy dział spadku tych pieniędzy - w takiej formie między nami, pisemnej - musi też obejmować jednoczesny podział majątku wspólnego i zniesienie współwłasności?
Zakładając, że jesteście Panie jedynimi spadkobierczyniami to dział spadku i podział majątku tak. Zniesienie współwłasności nie - raczej darowizna od pani mamy na pani rzecz kwoty, która nie weszła do spadku po pani ojcu. Zniesienie współwłasności dotyczy ruchomości lub nieruchomości.

Z chwilą śmierci małżonka ustaje małżeńska wspólnośc majątkowa z mocy samego prawa (nie przeprowadza się ani sądowego ani umownego zniesienia współwłasności czy podziału majątku). W dziale spadku dzieli się tylko majątek zmarłego (w tym wypadku połowa pieniędzy ze wspólności małżeńskiej). W dziale spadku nie przeprowadza się zniesienia współwłasności - jest to zupełnie inna instytucja prawa cywilnego (choć w internecie bardzo często są wzory, które do tego zachęcają). Dział spadku, nawet nierówny, nie jest też darowizną, jednakże wywołuje określone skutki podatkowe.

Ostatnia edycja:
zalegacz napisał:
W dziale spadku nie przeprowadza się zniesienia współwłasności - jest to zupełnie inna instytucja prawa cywilnego (choć w internecie bardzo często są wzory, które do tego zachęcają).
W jednym postępowaniu sądowym może być rozpoznane zarówno roszczenie o dział spadku, podział majątku wspólnego i zniesienie współwłasności.
zalegacz napisał:
W dziale spadku dzieli się tylko majątek zmarłego (w tym wypadku połowa pieniędzy ze wspólności małżeńskiej).
Właśnie dlatego przeprowadza się dział spadku razem z podziałem majątku wspólnego by wiedzieć jakie przedmioty weszły do spadku po zmarłym małżonku i podlegają działowi a jakie nie. Podział majątku wspólnego może być przeprowadzony nie tylko pomiędzy małżonkami ale także pomiędzy jednym małżonkiem a spadkobiercami zmarłego małżonka a nawet pomiędzy spadkobiercami obydwu małżonków.

Tak, jest możliwy dział majątku wspólnego po śmierci jednego z małżonków, jeżeli podział wszystkiego po połowie jest niesatysfakjonujący. Natomiast nie rozumiem, po co w dziale spadku przeprowadzać dodatkowo zniesie wspólwłasności.

Ostatnia edycja:
zalegacz napisał:
Natomiast nie rozumiem, po co w dziale spadku przeprowadzać dodatkowo zniesie wspólwłasności.
Żeby nie musieć wszczynać kolejnej sprawy skoro spór co do współwłasności i tak istnieje a stronami tj. współwłaścicielami są te same osoby, które uczestniczą w dziale.

No tak, może być taki przypadek.
Wracając do pytania autora:
- zniesienie współwłasności łącznej wspólnego majątku małżeńskiego nastąpiło z mocy samego prawa i przekształciło się w współwłasnosc ułamkową po 1/2;
- nie musi być podziału majątku małżeńskiego (nawet gdyby było to przed sądem), gdy podział wszystkiego po 1/2 jest satysfakcjonujący.

Ostatnia edycja:
Powrót