dzialalnosc 17 latka. nie odprowadzam podatku. kara?

• Autor wątku Autor wątku stevemajster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stevemajster

Użytkownik
Odpowiedzi
80
mam 17 lat i prowadzę serwis internetowy. Miesięczne zyski z niego to ok 6-7tyś. I co miesiąc taka kwota wpływa do mnie na konto Mbank. Czy Mbank sprawdza takie rzeczy? Mam konto Izzy , jeśli zobaczą , że nie jestem pełnoletni to czy podają takie informacje o wysokich kwotach na moim koncie jakimś organom?Że nie odprowadzam podatku.

Gdyby urząd skarbowy się o tym dowiedział to co mi może zrobić? Lub moim rodzicom

Gdyby urząd skarbowy się o tym dowiedział to co mi może zrobić?
Podatek od przychodów nieujawnionych w wysokości 75% plus kary przewidziane przez kodeks karny skarbowy. Być może, a w zasadzie na pewno, w sumie zabraknie gotówki z uzyskiwanego "na czarno" dochodu.

dużo stron zarabia na stronach np za pomocą płatności sms i nie płacą podatków. Jak myślicie , często się takie sytuacje zdarzają?Słyszał ktoś o takich przypadkach? Albo które banki taką politykę prowadzą:)?

stevemajster napisał:
dużo stron zarabia na stronach np za pomocą płatności sms i nie płacą podatków.
do czasu....bo jak zapłacą to z nawiązką...

prawo jest to samo i takie samo dla wszystkich banków

stevemajster napisał:
Niekoniecznie. Czasami w takich umowach jest zapis, że operator numeru potrąca podatki, za czym właściciel serwisu działa legalnie.
A tak realnie to chodzisz po cieniutkiej linii. 1 niezadowolony klient pójdzie do US ze skargą na Ciebie i jesteś ugotowany. To że "wpadniesz" to nie kwestia "czy" tylko "kiedy". Lepiej jak to wszystko ogarniesz i sam zapłacisz zaległe podatki.

stevemajster napisał:
A skąd to wiesz? Lepiej nie bazować swojej działalności na takiej bazie...

xdcc napisał:
Niekoniecznie. Czasami w takich umowach jest zapis, że operator numeru potrąca podatki, za czym właściciel serwisu działa legalnie.
podatki.

no to mi też operator potrąca podatek. Ja z jednego wysłanego smsa o wartości 10,98zł dostaję dla siebie 3,96zł bo reszta % to jest dla serwisu przez który odbywają się płątności, vat i dla operatora.

To już jest legalne?..

Szklana kula dziś mętna. Z fusów do kawy wynika: przeczytaj swoją umowę z operatorem płatnosci to się dowiesz.

"uprzejmie informuję, że jeśli konto w Serwisie Dotpay jest założone na osobę fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej to zaliczka na podatek PIT w wys. 18% jest odprowadzana do urzędu skarbowego zgodnie z przepisami ustawy o PIT.
W trakcie roku podatkowego nie musi Pan z tego tytułu nic więcej załatwiać z urzędem.
Po zakończeniu roku podatkowego prześlemy Panu PIT-11, który posłuży do rozliczenia rocznego."

CO to jest rozliczenie roczne? Coś więcej mi wytłumaczycie

:)

Myślicie, że w szkole powinien byc przedmiot "podstawy korzystania z wyszukiwarki internetowej"?

"A tak realnie to chodzisz po cieniutkiej linii. 1 niezadowolony klient pójdzie do US ze skargą na Ciebie i jesteś ugotowany."

Ale co zaskarży . Poda adres strony internetowej? Ja na stronie nie mam zapisanych żadnych swoich danych adresowych, nawet imienia. To co poda?

Ogarnij się ! Najpierw uważałeś, że nie odprowadzasz żadnych podatków. To Ci wyjaśniłem co Ci grozi ( i nie tylkio ja ). Potem się okazało, że jednak za Ciebie podatki odprowadza operator numeru - czyli jednak niechcący urzędu skarbowego nie oszukujesz ( i dobrze ) . Dlatego za prowadzenie własnej firmy powinny się brać osoby pełnoletnie, bo nie rozumiesz sytuacji.
stevemajster napisał:
Ja na stronie nie mam zapisanych żadnych swoich danych adresowych, nawet imienia. To co poda?
US znajdzie Cię z szybkością światła poprzez nr płatności sms i jego operatora. Albo przez badanie kto jest właścicielem domeny.
Ponadto nie umieszczając swoich danych na stronie naruszasz ustawę O Wykoywaniu Usług Drogą Elektroniczną, której Twoja działalnośc raczej podlega.

Ostatnia edycja:
Rok się kończy, więc... Dotpay wysyła do US takie samo rozliczenie jak do Ciebie. W marcu US dostaje PIT, a Ty w kwietniu kończysz działalność z dużymi długami i paskiem na pupie od taty.

Jak Ty się w ogóle zarejestrowałeś, koleżko? Generator danych, czy konto na mamusię? W obu przypadkach popełniłeś przestępstwo i Dotpay zgłosi albo już zgłosił sprawę właściwym organom ścigania. To jest serwis PŁATNOŚCI. Mają umowy z bankami i dostęp do takich informacji, jak dane posiadacza rachunku, w tym rok urodzenia i adres - system może automatycznie wychwytywać wypłaty na konta <18 i niezgodności adresu właściciela z podanym podczas rejestracji. Codziennie dziesiątki tibiantów kończy z zamkniętym kontem i po uszy w tym, czego nikt nie ruszy.

Jeżeli (załóżmy) się przejęzyczyłeś i cały czas mówimy tutaj o tym, jak wspaniale zarabiasz nie Ty, a właściciel konta Dotpay (czyli szanowna matrona) to lepiej poinformuj rodziciela o konieczności rozliczenia zanim przyjdą listy ze skarbówki i "przypomnij sobie" (i mamusi, tudzież babci) jedyną prawdziwą wersję zdarzeń, tj. tą, w której nikt się pod nikogo nie podszywał, a Ty po prostu dostajesz od matki duże kieszonkowe.

Powrót