Działalność a allegro? Szybkie pytanie.

• Autor wątku Autor wątku Alu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam serdecznie. Posiadam zarejestrowaną działalność gospodarczą która zajmuje się sprzedażą detaliczną odzieży. Mam własny sklep - pawilon i towar w sklepie. Mam teraz pytanie - czy mogę wystawić kilka sztuk towaru na allegro? Jakie wiążą się z tym obowiązki - co trzeba zrobić, żeby nie mieć problemu? Czy żeby sprzedawać na allegro trzeba mieć to jakoś zaznaczone w ewidencji? Jeżeli trzeba, a ja nie mam to mogę sprzedawać towar w formie osoby fizycznej jako "swój" towar? Nie jestem płatnikiem VAT, forme podatku mam narazie Ryczałt.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pełną odpowiedź na moje pytanie!

Z wyrazami szacunku

Konrad

Z tego co wiem nie ma znaczenie gdzie sprzedajesz towar. Gdy prowadzisz działalność gospodarczą musisz prowadzić co najmniej ewidencję zakupów i sprzedaży. Sprzedany towar na ALLEGRO wpisujesz do KPiR tak jak to robisz dotychczas gdy sprzedajesz towar w swoim sklepie. Towar sprzedawany na ALLEGRO łatwo jest do sprawdzenia przez US. Dobrze byłoby dołączać do każdego sprzedanego towaru rachunek.
Gdy będziesz VATowcem dołączasz wtedy paragon fiskalny bądź fakturę VAT.
Jako osoba fizyczna możesz sprzedać na ALLEGRO swoje jednostkowo i sporadycznie używane rzeczy.

Powrót