Działalność a urodzenie dziecka

• Autor wątku Autor wątku Camelka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Camelka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,

Pozmieniały się ostatnio przepisy co do macierzyńskiego a pracy na własnej działalności.
Jednak nadal nie wiem jakby to było w moim przypadku i może ktoś mi coś podpowie, doradzi.
Mianowicie od 1 czerwca 2009 prowadzę własną działalność gospodarczą.
18 lipca urodziłam dziecko. Opłacam wszystkie składki ZUS i nie zgłaszałam do ZUSu się po macierzyński bo z tego co wiem musiałabym mieć działalność 180dni. Ale wedle artykułu:
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090910/PRACA/266290159 zastanawiam się czy może mogłabym nie płacić składek przez okres "macierzyńskiego"?

Nie mogę zawiesić działalności na ten czas gdyż brałam dotację jednak ze względu na fakt iż nie mam jak zarabiać płacę ZUS a nie wykonuję pracy ponieważ opiekuję się dzieckiem i nie osiągam żadnych przychodów.
W związku z tym troszkę mi ciężko co miesiąc płacić.
Łudziłam się że będę umiała połączyć wychowanie dziecka i prowadzenia działalności jednak niestety nie jest to realne.... :(((

Proszę o jakąś rade czy coś da się w tej kwestii zrobić.

"Opłacam wszystkie składki ZUS i nie zgłaszałam do ZUSu się po macierzyński bo z tego co wiem musiałabym mieć działalność 180dni."

Zasiłek macierzyński przysługuje bez okresu wyczekiwania.

megane napisał:
Zasiłek macierzyński przysługuje bez okresu wyczekiwania.

Czy to oznacza, że mogę założyć działalność gospodarczą w 8 miesiącu ciąży, zapłacić raz składki od podstawy np. 5000 PLN i po miesiącu cieszyć się z wypłat zasiłku macierzyńskiego w tej kwocie (dopłacając tylko zdrowotny) i na koniec wyrejestrować działalność?

To chyba niemożliwe... Gdzie jest haczyk?:what:

Powrót