Działalność gosp. nieewidencjonowana + etat a dodatkowy zus

• Autor wątku Autor wątku MarekzDarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarekzDarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
1. Pracuję na etacie mam płacony cały zus. Mam możliwość dorobić sobie w moim fachu około 400 - 600 zł jako elektryk. Ktoś tam mnie poleci i jakieś drobne naprawy mogę wykonywać.
Dowiedziałem się już jak to ma wyglądać ze skarbówka, czyli na koniec roku w picie 37 wpisuje w rubryce "inne dochody" podatek do zapłacenia od sumy z 12 miesięcy (pod warunkiem że nie przekroczę 1050 zł brutto za miesiąc). Teraz pytanie czym jest składka zus w całości, wszyscy piszą na internecie o tym tak ogólnikowo. czy będąc na etacie jestem w tej sytuacji zwolniony z "całego zusu" czy ze składki zdrowotnej też? Bo to też jest część składki zdrowotnej?

2. Chciałbym też iść do Zusu w moim mieście i zapłacić im za interpretacje tego problemu. Czy tak jak to napisałem tu w punkcie 1 jest to wystarczająco logicznie, czy trzeba to z formułować jakoś lepiej? Pozdrawiam

Witam. Mógłby ktoś mi pomóc. Pozdrawiam.

1. działalność nierejestrowa wiąże się z brakiem składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne.
Inna sprawa, jak będziesz rozliczał swoje usługi? Jeśli to będą zlecenia, to od zleceń zleceniodawca i zleceniobiorca płacą wspólnie składki.
Szczegóły prowadzenia działalności nierejestrowej są w poradniku ministerstwa przedsiębiorczości: http://www.mpit.gov.pl/media/63683/BROSZURA.pdf

2. wniosek o pisemną interpretację może złożyć przedsiębiorca. prowadzący działalność nierejestrową nie ma statusu przedsiębiorcy. Możesz więc poprosić o zwykłe wyjaśnienia - bezpłatne. Ale nawet wtedy będziesz musiał znacznie dokładniej opisać sytuację.

Powrót